by Katarzyna Anders

Ciasto ucierane z jagodami

Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyJagodyKuchnia polska

Proste, letnie ciasto ucierane wypełnione jagodami. Ciasto jagodowe i w ogóle polskie, leśne jagody, to kwintesencja smaku lata. To jedne z moich ulubionych owoców – moim zdaniem, amerykańskie borówki, choć tak łatwo dostępne, zupełnie im nie dorównują.

Ciasto jest bardzo proste, ale, jak większość ucieranych ciast, obarczone ryzykiem zakalca. Jeśli jednak będziemy przestrzegać kilku zasad to bez problemu się uda. Po pierwsze, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, a po drugie wszelkie proszki, tj przede wszystkim mąkę, należy przesiać przez sito. By ciasto było puszyste i udane, trzeba również dokładnie utrzeć masło z cukrem – nie szczędźcie czasu i siły, a jeszcze lepiej gdy zrobi to za was robot kuchenny ;)

Ciasto z jagodami jest idealne na podwieczorek czy na piknik. Smacznego!

Ciasto ucierane z jagodami – przepis

Porcja

forma 25 do 26 cm

Składniki

  • 150 g masła
  • 220 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 80 g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 290 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

jagody

  • 400 g jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej
  • jagody umyć i zostawić do całkowitego osuszenia na sicie
  • masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką i puszystą, jasną masę
  • następnie, dodając jajka, dalej ucierać
  • dodać jogurt i wymieszać
  • dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać
  • do suchych jagód dodać mąkę ziemniaczaną i deliktanie przemieszać, by pokryła owoce
  • dodać jagody i bardzo delikatnie, kilkoma ruchami wmieszać je w masę - nie musi być bardzo dokładnie i równomiernie
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną masła lub zwilżyć minimalnie wodą. Z zewnątrz warto owinąć formę folią aluminiową (gdyby wyciekło trochę soku, folia zapobiegnie jego kapaniu i przypalaniu).
  • wlać ciasto do formy
  • piec w 180°C przez ok. 90 min. lub do momentu gdy ciasto ładnie wyrośnie, będzie złotobrązowe, a wbity patyczek będzie suchy (być może wystarczy Wam już 60 min pieczenia)
  • lekko ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Ciasta ucieraneCiasta, torty, tartyJagodyKuchnia polska
Przepis własny.