by Katarzyna Anders

Bób z bułką tartą i parmezanem

WarzywaNatka pietruszkiBóbParmezanWegetariańskie

Bób z włoskim Pangrattato, czyli z chrupiącą bułką tartą i parmezanem, u mnie na maśle, z dodatkiem natki pietruszki. Smakuje wyśmienicie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.

W przepisie również porady na temat przygotowania bobu – co dodać do gotowania, jak zachować zielony kolor, czy obierać, a przede wszystkim jak długo należy gotować bób.

Sam bób, a już w tej wersji podania szczególnie, nie jest warzywem niskokalorycznym, natomiast jest szalenie zdrowy i bardzo sycący, tak więc nie zjecie go dużo.

Bób z bułką tartą i parmezanem – przepis

Porcja

porcja dla 2 do 3 osób

Składniki

  • 500 g bobu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli

Wykonanie

  • bób dokładnie wypłukać
  • w garnku zagotować niecały litr wody. Na wrzątek wrzucić wypłukany bób, dodać sól oraz cukier
  • bób gotować odpowiednio długo w zależności od tego czy jest młody czy starszy. Młody bób z czerwca/początku lipca można gotować ok. 4 min. by był al dente lub do ok. 7 min. Bób z końca lipca ok. 10 min. Bób z sierpnia ok. 15 min. a im starszy tym może wymagać dłuższego czasu - nawet do 25 min. Zależy to również od naszych preferencji, gdyż tak naprawdę młody bób można jeść nawet na surowo, zatem nie ma mowy o niedogotowaniu. Najlepiej próbować trakcie gotowania
  • zaraz po odcedzeniu bób przelać przez moment zimną wodą - pomoże to zachować bardziej żywy kolor
  • bób obrać od razu obrać - zaraz po ugotowaniu jest o wiele łatwiej. Bardzo młodego bobu, z delikatną skórką nie trzeba obierać, ale również zależy to od naszych preferencji. Zostawić na sicie by całkowicie się odsączył
  • w rondlu, na średnim ogniu, rozgrzać masło. Dorzucić do niego bułkę tartą i podsmażać chwilę, aż bułka zrumieni się na złoty kolor. Uwaga, bo bułkę łatwo przypalić!
  • do bułki dorzucić obrany bób i przemieszać. Po chwili dodać parmezan, natkę pietruszki i szczyptę soli, przemieszać i od razu podawać

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
WarzywaNatka pietruszkiBóbParmezanWegetariańskie
Przepis własny.