by Katarzyna Anders

Recenzja patelni tytanowej Woll Saphire Lite

Recenzje

Zapraszam Was na recenzję patelni – jednego z najpotrzebniejszych sprzętów kuchennych. Przy ogromnym wyborze jaki jest na rynku, trudno się zdecydować na konkretny model. Mam nadzieję, że moja recenzja Wam w tym pomoże.

Od 2 miesięcy używam patelni tytanowej Woll Saphire Lite firmy Woll. Bardzo długo zbierałam się do wymiany moich kuchennych patelni na nowe, nie potrafiąc się zdecydować jaka opcja będzie najlepsza – powłoka tefalowa, ceramiczna, a może patelnia żeliwna czy stalowa?

Zanim udało mi się wybrać, miałam przyjemność podjąć współpracę z firmą Woll. Z dozą nieufności, jak to mam zwyczaju do nowych sprzętów, szczególnie tak zachwalanych, zabrałam się za testowanie. Po intensywnym 2-miesięcznym użytkowaniu muszę stwierdzić, że patelnia tytanowa to był strzał w dziesiątkę! Oceniając patelnie absolutnie subiektywnie i szczerze, muszę przyznać, że jej jakość i możliwości przeszły moje oczekiwania i jestem wyjątkowo zadowolona. Mogę stwierdzić, że to najlepsza i najbardziej uniwersalna patelnia jaką miałam do tej pory w swojej kuchni.

A już wybór patelni głębokiej o średnicy 28 cm, to najlepsza opcja na jaką można się zdecydować. Przynajmniej dla mnie, gdyż preferuję dania jednogarnkowe lub pieczenie mięsne w naprawdę sporej ilości – dla kilku osób, na wiele dni, lub do zamrożenia. Ten rozmiar patelni i jej głębokość pozwala mi gotować naprawdę dużą ilość jedzenia naraz, a możliwość dopiekania czy zapiekania dań w piekarniku pozwala mi przygotować pieczenie czy zapiekanki w jednym naczyniu od początku do końca. Coś pięknego!

Patelnie tytanowe Woll Saphire Lite

Patelnie Woll Szafir to produkt niemiecki, objęty 25 letnią gwarancją. Z nieprzywierającą powłoką tytanowo-szafirową, grubym dnem kumulującym ciepło, odporną szklaną pokrywką i możliwością użytkowania w piekarniku, jest to niezwykle uniwersalny sprzęt kuchenny.

Co można przygotować na patelni tytanowej?

Biorąc pod uwagę nieprzywierająca powłokę, która sprawdza się znakomicie, na patelni możecie przygotować każde danie. A możliwość dopieczenia/zapieczenia w piekarniku do temperatury 250°C, jeszcze bardziej rozszerza paletę możliwości. Jednak szczególnie dobrze i wygodnie przygotowuje się:

  • Mięsa – wszelkie duże pieczenie, smażone kawałki mięsa, ale również mięso grillowane bez żadnego tłuszczu. Mięsa można najpierw obsmażyć, a później na tej samej patelni piec w piekarniku
  • Gulasze, potrawki i inne dania jednogarnkowe – jeśli wybierzemy patelnie głęboką o dużej średnicy, to znakomicie sprawdzi się do dań jednogarnkowych. Przygotowuje się je niezwykle wygodnie, bo nic nie przywiera i nie przypala się, a grube dno doskonale kumuluje ciepło pozwalając oszczędnie przyrządzać wszelkie potrawki dusząc je przez długi czas, jednak na niższym ustawieniu palnika
  • Placki i naleśniki – nieprzywierająca powłoka sprawia, że praktycznie bez tłuszczu można przyrządzić każdy rodzaj placów, czy naleśników. W tym np. naleśnik dutch baby, czy który wymaga zapieczenia w piekarniku
  • Smażone konfitury i sosy – ponownie kombinacja nieprzywierającej powłoki i grubego dna sprawiają, że bez obaw można smażyć konfiturę ze śliwek czy przyrządzać gęsty sos pomidorowy. Jako fanka włoskiej kuchni, sosy pomidorowe czy podsmażane pomidory przygotowuję bardzo często. I muszę Wam powiedzieć, że jeszcze nigdy nie miałam takiego komfortu ich przygotowania – nawet gdy się zapomniałam, żadne pomidory mi się nie przypaliły i spokojnie mogłam redukować sos przez naprawdę długi czas, o co było ciężko bez tej patelni

Dane techniczne i specyfikacja

Mój model to patelnia Woll Saphire Lite o średnicy 28 cm, z linii patelni głębokich. Najważniejsze cechy tej linii patelni to:

  • uchwyt odlany z jednego kawałka kompozytu odpornego na wysoką temperaturę, co umożliwia używanie patelni w piekarniku do temperatury do 250°C oraz mycie w zmywarce. Oprawa uchwytu montowana w technologii zatopionego mosiądzu gwarantuje bezpieczeństwo i nienagrzewanie się uchwytu
  • 4-warstwowa powłoka Woll Titanium Non-stick wzmocniona drobinami szafiru
  • grube 8-milimetrowe dno w postaci stalowo-magnetycznej płyty, które umożliwia użytkowanie patelni na każdym typie kuchenek: od gazowych, przez elektryczne, ceramiczne, halogenowe, węglowe do indukcyjnych. Dno, dzięki specjalnej technologii odlewu doskonale kumuluje ciepło i jest odporne na wszelkie odkształcenia
  • szklana pokrywka z żaroodpornego, hartowanego szkła, również odporna na użytkowanie w piekarniku do temperatury 250°C
  • profilowana krawędź oraz kształt patelni zapewniające czystość i wygodę podczas gotowania
  • 25 letnia gwarancja na równość dna oraz 2 letnia gwarancja na powłokę i uchwyty

Cena na dzień dzisiejszy: 529 zł + koszty przesyłki

Plusy i minusy patelni Woll Saphire Lite

By być bardzo sumiennym można wymienić kilka minusów patelni tytanowej, jednak oceńcie sami na ile są to faktycznie minusy. Mnie one nie zniechęcają i szczerze mówiąc myślę już o zaopatrzeniu się w kolejną patelnie tej marki:

  • grube dno i doskonałe kumulowanie, a następnie oddawanie ciepła, to ogromny plus tych patelni. Jedynie traci trochę sensu przy wybranych potrawach typu jajecznica, którą smaży się przez 2 minuty. By patelnia z takim dnem się nagrzała, trzeba trochę odczekać, a gdy już to zrobi to w zasadzie jajecznica jest gotowa i nieco szkoda skumulowanego ciepła. Tutaj sprawdzą się patelnie z cieńszym dnem. Aczkolwiek nieprzywierająca powłoka sprawia, że jajecznicę robi się doskonale i nieraz i tak wybierałam tę patelnię do jej przygotowania
  • cena – nie ukrywajmy, że nie jest najniższa. Jednak to standard, że produkty wysokiej jakości mają adekwatną do niej cenę. Moim zdaniem patelnia jest warta zakupu, bo to inwestycja na długie lata. Jeśli rozważymy, że patelnie niższej jakości, przy intensywnym użytkowaniu potrafią wytrzymać jedynie niecały rok, to zakup tej patelni kalkuluje się już lepiej
  • ciężar – patelnia, przez materiały z których została wykonana i jej grubość, nie należy do najlżejszych. Szczególnie w wersji głębokiej i przy takiej średnicy jaką posiadam. Jednak to dość oczywisty minus, do którego można się przyzwyczaić, a który mówi nam o solidności produktu

Plusy patelni tytanowej:

  • dzięki powłoce Woll Titanium Non-stick nic nie przywiera do dna. Można przygotować przeróżne potrawy, w tym te łatwo przywierające i nie martwić się, że się przypalą
  • można smażyć niemal bez tłuszczu, bo nie jest on po prostu potrzebny do zapobiegania przywieraniu. Smażenie i pieczenie staje się zdrowsze
  • patelnię czyści się niesamowicie łatwo. Dzięki nieprzywierającej powłoce wystarczy lekkie przetarcie gąbką, czy nawet papierowym ręcznikiem i patelnia jest czysta. Spójrzcie na zdjęcie puszystego omleta z owocami – obok patelnia zaraz po zdjęciu z niej z omleta – bez żadnego mycia, czy przecierania. Dodatkowo patelnię można myć w zmywarce
  • patelnia tytanowa dzięki posiadaniu grubego dna doskonale kumuluje ciepło, a następnie równomiernie je oddaje. Doskonale przygotowuje się na niej dania wymagające długiego smażenia, pieczenia czy duszenia
  • możliwość użytkowania w piekarniku w temperaturze do 250°C. Rewelacyjna cecha, która pozwala dopiec czy zapiec każde danie, nie brudząc kolejnych naczyń
  • przezroczysta pokrywka z hartowanego, żaroodpornego szkła – umożliwia podglądanie potraw, bez jej podnoszenia. Również jest odporna na użytkowanie w piekarniku czy mycie w zmywarce
  • w przypadku wybrania patelni głębokiej o dużej średnicy – duża pojemność umożliwiająca przygotowywanie naprawdę sporych ilości jedzenia naraz, co oszczędza czas i energię
  • długa gwarancja producenta i wysoka jakość produktu – to zakup na lata

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Recenzje