by Katarzyna Anders

Tort Pavlova z karmelizowanymi śliwkami

DeseryŚliwkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaBezyBez glutenu

Pavlova w formie dwupiętrowego tortu bezowego ze słodkim kremem waniliowym z mascarpone i śmietany oraz karmelizowanymi, cynamonowymi śliwkami.

Klasyczna Pavlova sprawdza się nie tylko latem i z letnimi owocami – beza w jesiennej wersji też może być przepyszna! Śliwki, szczególnie karmelizowane wspaniale pasują do słodkiej bezy. Smak jest głęboki, a to, że owoce są w słodkim sosie jeszcze dodaje uroku i smaku.

Ja specjalnie użyłam śliwek czerwonych, żeby upiększyć mój tort bezowy – karmelizowane, czerwone śliwki prezentują się przepięknie i wpadają w ciemnobordowe odcienie, które idealnie kontrastują z białą bezą. Jednak, jak się zapewne domyślacie, sprawdzą się tutaj każde śliwki, również klasyczne węgierki.

Na koniec pamiętajcie, że bezy w zasadzie suszymy, a nie pieczemy, aby pozostały białe. Dlatego jeśli widzicie, że wasza beza zaczyna się rumienić to zmniejszcie temperaturę.

Tort Pavlova z karmelizowanymi śliwkami – przepis

Porcja

tort średnicy ok. 20 cm i wysokości ok. 12 cm

Składniki

beza

  • 6 białek z jajek L
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

karmelizowane śliwki

  • 600 g śliwek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiśniówki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  • na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 19 cm. Pomiędzy okręgami zachować odstęp kilku cm. Papier położyć na ruszt z piekarnika. Jeśli nie mamy rusztu, to może być blacha do pieczenia
  • białka ubić na sztywno, ale tylko tyle ile potrzeba - nie przeciągać ubijania. Gdy tylko białka się ubiją zacząć dodawać cukier. Należy to robić stopniowo - mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Gdy dodamy cały cukier to na wolnych obrotach wmieszać skrobię i sok z cytryny
  • pianę wyłożyć na papier do pieczenia, rozdzielając ją pomiędzy oba okręgi. Nie wychodzić poza narysowane okręgi. Łyżką wyrównać pianę, robiąc delikatne zagłębienie w środku i zagarniając boki do góry
  • nagrzać piekarnik do 160ºC, włożyć bezy i zaraz zmniejszyć temperaturę do 130ºC. Piec przez 1 godzinę. Gdyby bezy się zbyt rumieniły, to zmniejszyć temperaturę do 120ºC, ponieważ gotowa beza powinna być koloru białego do delikatnie kremowego
  • następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby bezy w ten sposób wystygły. Najlepiej przygotować i upiec bezy wieczorem i zostawić w piekarniku na całą noc
  • śliwki umyć i osuszyć, następnie przekroić na pół, wyjąć z nich pestki, a później każdą połówkę jeszcze na 2 części. To znaczy, że z każdej śliwki uzyskamy 6 cząstek
  • śliwki umieścić w garnku wraz z cukrem i wiśniówką (lub w opcji bezalkoholowej zastąpionej wodą) oraz sokiem z cytryny i zacząć podsmażać. W trakcie dodać cynamon. Śliwki podsmażać aż płyn w większości odparuje, zgęstnieje i powstanie gęsty, jednak wciąż nieco lejący sos. Należy pamiętać, że stygnąć sos jeszcze bardziej się zagęści, a chcemy by jednak był choć trochę lejący. Potrwa to kilka minut
  • gotowe śliwki odstawić z ognia i zostawić do całkowitego wystudzenia
  • bezę przekładać śliwkami najlepiej jak najkrócej przed podaniem, ponieważ karmelizowane śliwki w sosie będą jeszcze mniej stabilne, niż beza z owocami letnimi, które są jednak bardziej suche
  • ubić śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder i cukier waniliowy. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i zmiksować na jednolity krem
  • pierwszą bezę ułożyć na paterze
  • na pierwszej bezie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć połowę śliwek polewając niewielką ilością gęstego sosu. Na śliwki można dać jeszcze nieco kremu, by druga beza dobrze się trzymała
  • następnie przykryć drugą bezą, rozsmarować drugą połowę kremu i rozłożyć resztę śliwek, a następnie rozlać sos - ładnie wyglądać gdy kilka strużek spływa bokami bezy. Jednak nie przesadzajmy, bo sos rozpuszcza nieco bezę
  • deser bezwzględnie trzymać w lodówce

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
DeseryŚliwkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaBezyBez glutenu
Przepis na bezę, po modyfikacjach, z mojewypieki.com. Pomysł na całość własny.