Pavlova w formie dwupiętrowego tortu bezowego ze słodkim kremem waniliowym z mascarpone i śmietany oraz karmelizowanymi, cynamonowymi śliwkami.
Klasyczna Pavlova sprawdza się nie tylko latem i z letnimi owocami – beza w jesiennej wersji też może być przepyszna! Śliwki, szczególnie karmelizowane wspaniale pasują do słodkiej bezy. Smak jest głęboki, a to, że owoce są w słodkim sosie jeszcze dodaje uroku i smaku.
Ja specjalnie użyłam śliwek czerwonych, żeby upiększyć mój tort bezowy – karmelizowane, czerwone śliwki prezentują się przepięknie i wpadają w ciemnobordowe odcienie, które idealnie kontrastują z białą bezą. Jednak, jak się zapewne domyślacie, sprawdzą się tutaj każde śliwki, również klasyczne węgierki.
Na koniec pamiętajcie, że bezy w zasadzie suszymy, a nie pieczemy, aby pozostały białe. Dlatego jeśli widzicie, że wasza beza zaczyna się rumienić to zmniejszcie temperaturę.