by Katarzyna Anders

Tort truskawkowy

TortyCiasta, torty, tartyTruskawkiWalentynkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaWanilia

Delikatny, letni tort truskawkowy. Krem waniliowy ze śmietanki i serka mascarpone oraz mnóstwo truskawek, powodują, że jest orzeźwiający i niezwykle lekki.

W torcie mamy niemal 1 kg truskawek w różnej formie – kawałków owoców oraz szybkiej konfitury. Tort został nasączony lekką, domową lemoniadą, więc jest bezalkoholowy. Dzięki, temu i swojej delikatności, to znakomity tort dla dzieci. Oczywiście tort można nasączyć czymś mocniejszym – zmniejszyć ilość lemoniady a dodać trochę białego wina lub rumu, tak by zachować tę samą ilość nasączki.

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej by spokojnie wystygł. Podobnie dzień wcześniej można przygotować konfiturę i przechować ją w lodówce.

Tort polecam szczególnie na letnie przyjęcia.

Tort truskawkowy – przepis

Porcja

tortownica 21 cm

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Do nasączenia blatów

  • 60 ml wody
  • 40 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietany 36%
  • 90 g drobnego cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Owoce do kremu

  • 300 g truskawek

Konfitura do przełożenia

  • 300 g truskawek
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Do dekoracji

  • 300-350 g truskawek

Wykonanie

  • papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
  • oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
  • przesiać obie mąki razem przez sito. Na niskich obrotach wmieszać mąki. Mąkę trzeba wmieszać bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywna
  • wlać masę do tortownicy
  • piec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka
  • po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm. Ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia. Ja piękę go zwykle wieczorem i zostawiam na całą noc
  • gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto. Biszkopt przeciąć na 3 równe blaty
  • przygotować konfiturę do przełożenia: 300 g truskawek umyć, odszypułkować i pokroić w niewielką kostkę. Następnie wrzucić ją do garnuszka (najlepiej z grubszym dnem) i dodać cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez 15 do 25 min. - do momentu aż, uzyskamy dość gęstą konsystencję, która wolno ścieka z łyżki. Po wystudzeniu konfiturą powinna jeszcze zgęstnieć i mieć konsystencję dość gęstego dżemu. Dlatego należy podgrzewać ją do momentu, gdy uzyskacie odpowiednią gęstość, nawet jeśli potrzeba na to więcej czasu. Należy uważać, by nie przypalić konfitury!
  • przygotować płyn do nasączania: wycisnąć odpowiednią ilość soku z cytryny i rozmieszać go z wodą i cukrem
  • przygotować truskawki do dodania do kremu: 300 g truskawek umyć, odszypułkować i pokroić w niewielką kostkę
  • przygotować truskawki na wierzch: 300 do 350 g truskawek umyć, odszypułkować i pokroić na połówki, a duże sztuki na 3 części
  • wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
  • zrobić krem: ubić kremówkę – w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać cukier z ziarenkami wanilii i chwilę miksować, następnie dodać serek mascarpone, wymieszać. Na końcu dodać kawałki truskawek i już za pomocą łyżki, delikatnie wmieszać je do kremu. Krem zrobi się lekko różowy
  • pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 płynu do nasączania, następnie rozsmarować na nim 1/4 kremu, później wyłożyć konfiturę i rozsmarować
  • położyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozsmarować na nim 1/4 kremu, wyłożyć drugą połowę konfitury i rozsmarować
  • położyć ostatni blat, nasączyć resztą płynu. Na bokach tortu rozsmarować 1/4 kremu, a na wierzchu resztę kremu
  • na wierzchu dekoracyjnie ułożyć cząstki truskawek
  • tort schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
TortyCiasta, torty, tartyTruskawkiWalentynkiPrzyjęcia i imprezyMascarponeŚmietanaWanilia
Przepis własny. Przepis na biszkopt z bloga Moje wypieki.