Tort truskawkowy - przepis
tortownica 21 cm
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Do nasączenia blatów
- 60 ml wody
- 40 ml soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36%
- 90 g drobnego cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
Owoce do kremu
- 300 g truskawek
Konfitura do przełożenia
- 300 g truskawek
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Do dekoracji
- 300-350 g truskawek
Wykonanie
- papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
- oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
- przesiać obie mąki razem przez sito. Na niskich obrotach wmieszać mąki. Mąkę trzeba wmieszać bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywna
- wlać masę do tortownicy
- piec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka
- po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm. Ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia. Ja piękę go zwykle wieczorem i zostawiam na całą noc
- gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto. Biszkopt przeciąć na 3 równe blaty
- przygotować konfiturę do przełożenia: 300 g truskawek umyć, odszypułkować i pokroić w niewielką kostkę. Następnie wrzucić ją do garnuszka (najlepiej z grubszym dnem) i dodać cukier oraz sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez 15 do 25 min. – do momentu aż, uzyskamy dość gęstą konsystencję, która wolno ścieka z łyżki. Po wystudzeniu konfiturą powinna jeszcze zgęstnieć i mieć konsystencję dość gęstego dżemu. Dlatego należy podgrzewać ją do momentu, gdy uzyskacie odpowiednią gęstość, nawet jeśli potrzeba na to więcej czasu. Należy uważać, by nie przypalić konfitury!
- przygotować płyn do nasączania: wycisnąć odpowiednią ilość soku z cytryny i rozmieszać go z wodą i cukrem
- przygotować truskawki do dodania do kremu: 300 g truskawek umyć, odszypułkować i pokroić w niewielką kostkę
- przygotować truskawki na wierzch: 300 do 350 g truskawek umyć, odszypułkować i pokroić na połówki, a duże sztuki na 3 części
- wyskrobać ziarenka z laski wanilii i najlepiej rozetrzeć palcami z odrobiną cukru, by się rozdzieliły
- zrobić krem: ubić kremówkę – w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać cukier z ziarenkami wanilii i chwilę miksować, następnie dodać serek mascarpone, wymieszać. Na końcu dodać kawałki truskawek i już za pomocą łyżki, delikatnie wmieszać je do kremu. Krem zrobi się lekko różowy
- pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 płynu do nasączania, następnie rozsmarować na nim 1/4 kremu, później wyłożyć konfiturę i rozsmarować
- położyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozsmarować na nim 1/4 kremu, wyłożyć drugą połowę konfitury i rozsmarować
- położyć ostatni blat, nasączyć resztą płynu. Na bokach tortu rozsmarować 1/4 kremu, a na wierzchu resztę kremu
- na wierzchu dekoracyjnie ułożyć cząstki truskawek
- tort schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony


