Tort z owocami leśnymi i białą czekoladą - przepis
tortownica 21 cm
Składniki
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Do nasączenia blatów
- 160 ml kompotu z truskawek (woda + 10 truskawek)
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
Krem
- 400 g serka mascarpone
- 400 g śmietany 36%
- 65 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 150 g białej czekolady
Owoce
- ok. 1100 g owoców leśnych, jagodowych (u mnie truskawki, jagody, maliny, jeżyny i czerwone porzeczki)
Do dekoracji
- ok. 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie
- papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
- oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
- przesiać obie mąki razem przez sito. Na niskich obrotach wmieszać mąki. Mąkę trzeba wmieszać bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywna
- wlać masę do tortownicy
- piec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka
- po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm. Ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia
- gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto. Biszkopt przeciąć na 3 równe blaty
- roztopić czekoladę w kąpieli wodnej – tutaj dokładna instrukcja. Następnie zostawić ją by przestygła – w chwili dodawania do kremu ma być lekko ciepła, letnia
- przygotować płyn do nasączania: jeśli nie mamy gotowego kompotu, to w ok. 160 ml wody gotować 10 średnich truskawek przez ok. 10 minut. Następnie do przecedzonego, wystudzonego kompotu, dodać cukier oraz sok z cytryny
- wszystkie owoce umyć, w razie potrzeby odszypułkować lub odpestkować i dobrze je osuszyć na sicie lub papierowych ręcznikach. Większe owoce, takie jak truskawki, przekroić na pół lub na ćwiartki, a małe i jagodowe pozostawić w całości
- zrobić krem: ubić kremówkę – w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, wymieszać, następnie wlać roztopioną lekko ciepłą czekoladę i wymieszać aż masa się połączy
- krem podzielić na 3 części – na każde piętro. A dwie z tych części jeszcze na pół, gdyż owoce będziemy układać „w” kremie
- pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 płynu do nasączania, następnie rozsmarować na nim połowę z 1/3 kremu, rozłożyć równomiernie 1/3 owoców, i na owocach rozłożyć drugą połowę z 1/3 kremu. Dzięki „zatopieniu” owoców między warstwami kremu tort będzie się lepiej trzymał
- położyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozsmarować na nim połowę z kolejnej 1/3 kremu, rozłożyć równomiernie 1/3 owoców, i na owocach rozłożyć drugą połowę z 1/3 kremu
- położyć ostatni blat, nasączyć resztą płynu, następnie, rozsmarować pozostałe 1/3 kremu i na wierzchu rozłożyć pozostałe 1/3 owoców
- tort schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony. Przed podaniem oprószyć owoce cukrem pudrem


