Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Imprezowy wieniec z koreczków

Genialny pomysł na przystawki imprezowe to wieniec z koreczków! Popularne koreczki ułożone w zaskakującej formie zachwycą każdego. Ten prosty przepis na przekąski na Sylwestra wykonacie błyskawicznie, a upiększy Wasz stół, a dodatkowo smakuje wspaniale.

Do zrobienia go możecie wykorzystać składniki, które podaje w przepisie, ale tak naprawdę możecie go ułożyć, z każdego rodzaju koreczków. Ja wykorzystałam tutaj wariację na temat moich koreczków caprese, ale jeśli więc bliższe są Wam inne smaki, to możecie spróbować, tak lubianych przez Czytelników, koreczków polskich, koreczków greckich lub koreczków z gorgonzolą.

Moja rada: do wykonania wieńca nie musicie nawet kupować specjalnych patyczków do robienia fingerfoodów – moim zdaniem zwykłe wykałaczki, choć krótsze, sprawdzają się znakomicie. Zmieścicie na nich akurat taką porcję, jaka swobodnie mieści się w ustach, więc taki koreczek można zjeść na raz.

W przepisie napisałam, że to porcja dla 4 do 6 osób, ale tak naprawdę zależy to od wyboru innych imprezowych przekąsek i apetytu gości.

Imprezowy wieniec z koreczków - przepis

dla 4 do 6 osób

Składniki

  • około 500 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • 1 opakowanie mini mozzarelli, tj około 150 g
  • kilkanaście plasterków salami
  • kilkanaście plasterków suchej krakowskiej, lub innej okrągłej wędliny
  • kilkanaście oliwek czarnych i zielonych
  • krzaczek bazylii

do dekoracji

  • krzaczek rozmarynu

do podania

  • sos balsamiczny
  • chrupiące przekąski jak paluszki grissini, krakersy, mini sucharki

dodatkowo

  • wykałaczki

Wykonanie

  • pomidorki umyć. Z bazylii oderwać kilkanaście listków, a z rozmarynu same końcówki gałązek i delikatnie opłukać
  • na wykałaczkę nabijać poszczególne składniki, tak by z jednej strony zostawić trochę miejsca na chwycenie wykałaczki. Ja tworzyłam takie zestawy na jednej wykałaczce: pomidorek, listek bazylii, mozzarella lub pomidorek, listek bazylii, salami / inna wędlina, oliwka czarna / zielona lub mozzarella, listek bazylii, salami / inna wędlina, oliwka czarna / zielona
  • koreczki układać na dużym talerzu w formie wieńca, stroną wykałaczki do chwytania na zewnątrz wieńca
  • pod utworzony wieniec powtykać z obu stron gałązki rozmarynu, tak by zbliżyć się wyglądem do prawdziwego wieńca
  • podawać razem z sosem balsamicznym i chrupiącymi przekąskami

Przepis własny. Pomysł zaczerpnięty z bloga simplyscratch.com

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)