Imprezowy wieniec z koreczków - przepis
dla 4 do 6 osób
Składniki
- około 500 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
- 1 opakowanie mini mozzarelli, tj około 150 g
- kilkanaście plasterków salami
- kilkanaście plasterków suchej krakowskiej, lub innej okrągłej wędliny
- kilkanaście oliwek czarnych i zielonych
- krzaczek bazylii
do dekoracji
- krzaczek rozmarynu
do podania
- sos balsamiczny
- chrupiące przekąski jak paluszki grissini, krakersy, mini sucharki
dodatkowo
- wykałaczki
Wykonanie
- pomidorki umyć. Z bazylii oderwać kilkanaście listków, a z rozmarynu same końcówki gałązek i delikatnie opłukać
- na wykałaczkę nabijać poszczególne składniki, tak by z jednej strony zostawić trochę miejsca na chwycenie wykałaczki. Ja tworzyłam takie zestawy na jednej wykałaczce: pomidorek, listek bazylii, mozzarella lub pomidorek, listek bazylii, salami / inna wędlina, oliwka czarna / zielona lub mozzarella, listek bazylii, salami / inna wędlina, oliwka czarna / zielona
- koreczki układać na dużym talerzu w formie wieńca, stroną wykałaczki do chwytania na zewnątrz wieńca
- pod utworzony wieniec powtykać z obu stron gałązki rozmarynu, tak by zbliżyć się wyglądem do prawdziwego wieńca
- podawać razem z sosem balsamicznym i chrupiącymi przekąskami


