Koreczki Caprese

Koreczki Caprese

Proste i pyszne koreczki wzorowane na słynnej, włoskiej sałatce Caprese, łączącej ser mozzarella, pomidory i bazylię.

W koreczkach ważne jest by były malutkie – naprawdę na jeden kęs. Stąd proponuję użyć pół kulki sera, a nie całą oraz radzę użyć najmniejszych pomidorków koktajlowych jakie uda Wam się znaleźć. Z koreczków powinno wystawać sporo wykałaczki, by goście mogli je wygodnie chwycić.

Druga ważna rzecz, a jednocześnie często pomijana, to doprawienie koreczków. Tutaj dodajemy oliwę sól i pieprz, by koreczki były nie tylko ładne, ale też smaczne. Wystarczy doprawić pomidorki. Wtedy oliwa i przyprawy nie będą ściekać lub osypywać się, jak wtedy, gdybyśmy doprawiali już złożone koreczki.

Podaję składniki na 10 koreczków. Oczywiście można ich zrobić więcej, natomiast najlepiej podać kilka różnych rodzajów koreczków w mniejszych ilościach. Więcej przepisów na koreczki znajdziecie w kategorii przystawki i przekąski.

Jeżeli szukacie przepisu na oryginalną włoską sałatkę Caprese, zapraszam tutaj.

Koreczki Caprese

10 koreczków

Składniki

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 małych kulek mozzarelli
  • 20 małych, świeżych listków bazylii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

dodatkowo

  • 10 wykałaczek

Wykonanie

  • przekroić pomidorki w poprzek na pół, tak by jedna z połówek pomidorka stabilnie stała na miejscu gdzie była gałązka
  • pomidorki rozłożyć cięciem do góry, a następnie polać je oliwą i doprawić solą i pieprzem
  • kulki mozzarelli przekroić na pół
  • na wykałaczkę nabijać: górną połówkę pomidorka, następnie listek bazylii, pół kulki mozzarelli, drugi listek bazylii, a następnie końcówkę wykałaczki nabić na dolną połówkę pomidorka, tak by koreczek stabilnie stał na miejscu, gdzie była gałązka
  • przechowywać w lodówce do momentu podania

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)