Proste i pyszne koreczki wzorowane na słynnej, włoskiej sałatce Caprese, łączącej ser mozzarella, pomidory i bazylię.
W koreczkach ważne jest by były malutkie – naprawdę na jeden kęs. Stąd proponuję użyć pół kulki sera, a nie całą oraz radzę użyć najmniejszych pomidorków koktajlowych jakie uda Wam się znaleźć. Z koreczków powinno wystawać sporo wykałaczki, by goście mogli je wygodnie chwycić.
Druga ważna rzecz, a jednocześnie często pomijana, to doprawienie koreczków. Tutaj dodajemy oliwę sól i pieprz, by koreczki były nie tylko ładne, ale też smaczne. Wystarczy doprawić pomidorki. Wtedy oliwa i przyprawy nie będą ściekać lub osypywać się, jak wtedy, gdybyśmy doprawiali już złożone koreczki.
Podaję składniki na 10 koreczków. Oczywiście można ich zrobić więcej, natomiast najlepiej podać kilka różnych rodzajów koreczków w mniejszych ilościach. Więcej przepisów na koreczki znajdziecie w kategorii przystawki i przekąski.
Jeżeli szukacie przepisu na oryginalną włoską sałatkę Caprese, zapraszam tutaj.