Koreczki Caprese - przepis
10 koreczków
Składniki
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 małych kulek mozzarelli
- 20 małych, świeżych listków bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
dodatkowo
- 10 wykałaczek
Wykonanie
- przekroić pomidorki w poprzek na pół, tak by jedna z połówek pomidorka stabilnie stała na miejscu gdzie była gałązka
- pomidorki rozłożyć cięciem do góry, a następnie polać je oliwą i doprawić solą i pieprzem
- kulki mozzarelli przekroić na pół
- na wykałaczkę nabijać: górną połówkę pomidorka, następnie listek bazylii, pół kulki mozzarelli, drugi listek bazylii, a następnie końcówkę wykałaczki nabić na dolną połówkę pomidorka, tak by koreczek stabilnie stał na miejscu, gdzie była gałązka
- przechowywać w lodówce do momentu podania