Koreczki polskie

Koreczki polskie

Wyraziste w smaku koreczki z kabanosów, korniszonów, papryki czerwonej i sera żółtego. Świetna mini przekąska na karnawałowe imprezy.

Nazwałam je „polskimi” bo wcześniej polecałam Wam na przykład koreczki greckie lub koreczki Caprese, które są niezaprzeczalnie włoskie. Natomiast składniki powyższych kojarzą mi się z zakąskami na polskim stole. Wam też? :)

Tych koreczków nie musimy nawet doprawiać bo kabanosy, ogórki, papryka i ser są wyraziste same w sobie. I jak zawsze polecam robić malutkie koreczki, by wygodnie było je jeść.

Składniki, jak zwykle, na 10 koreczków, a zachęcam do wypróbowania innych przepisów na koreczki i podania kolorowej płyty do wyboru. Więcej przepisów znajdziecie w kategorii przystawki i przekąski.

Koreczki polskie

10 koreczków

Składniki

  • 1 kabanos wieprzowy
  • 3 do 4 korniszony
  • ok. 1/4 papryki czerwonej
  • ok. 50 g sera żółtego twardego, np. Gouda

dodatkowo

  • 10 wykałaczek

Wykonanie

  • kabanosa pokroić na małe kawałki długości ok 2 cm
  • na podobne, niewielkie kawałki pokroić korniszony
  • z papryki czerwonej wyciąć kwadraty ok. 2 x 2 cm
  • z sera wyciąć równe kostki wielkości ok. 1,5 x 1,5 x 1,5 cm
  • na wykałaczkę nabijać: kawałek kabanosa, kawałek ogórka, kawałek papryki, a następnie końcówkę wykałaczki nabić na kostkę sera, tak by koreczek stabilnie stał na miejscu
  • przechowywać w lodówce do momentu podania

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)