Koreczki z gorgonzolą

Koreczki z gorgonzolą

Pyszne koreczki z niezawodnego połączenia winogron, sera gorgonzola, orzechów włoskich oraz miodu. idealne na karnawał.

Ja miodem polewam połowę winogron i to wystarczy dla smaku, ale jeśli Wam wygodniej możecie miodem polać orzechy, ser, czy już poskładany cały koreczek. Uważajcie jednak, by miód nie kapał z koreczka, gdy podacie go gościom.

Znów podaję składniki na 10 koreczków. Oczywiście można ich zrobić więcej, natomiast najlepiej podać kilka różnych rodzajów koreczków w mniejszych ilościach. Więcej przepisów na koreczki znajdziecie w kategorii przystawki i przekąski.

Koreczki z gorgonzolą

10 koreczków

Składniki

  • 10 czerwonych winogron
  • ok 50 g sera gorgonzola
  • 10 kawałków (ćwiartek) orzechów włoskich
  • ok. 1 łyżeczka miodu

dodatkowo

  • 10 wykałaczek

Wykonanie

  • przekroić winogrona w poprzek na pół i wyjąć pestki
  • gorgonzolę pokroić w równe kostki, tak by uzyskać ich 10
  • połówki orzechów rozłamać na pół – tzn, że z każdego całego orzecha powinniśmy uzyskać 4 kawałki. Kawałki powinny być dość spore by móc je łatwo nabić na wykałaczkę i by nie spadały. Jeśli mamy małe orzechy to może być to połówka, a nie ćwierć
  • połowę połówek winogron rozłożyć cięciem do góry, a następnie polać je miodem
  • na wykałaczkę nabijać: połówkę winogrona z miodem, następnie kawałek orzecha, kostkę sera gorgonzola, a następnie końcówkę wykałaczki nabić na drugą połówkę winogrona, tak by stworzyło ono podstawę i koreczek stabilnie stał na miejscu
  • przechowywać w lodówce do momentu podania

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)