Koreczki z gorgonzolą - przepis
10 koreczków
Składniki
- 10 czerwonych winogron
- ok 50 g sera gorgonzola
- 10 kawałków (ćwiartek) orzechów włoskich
- ok. 1 łyżeczka miodu
dodatkowo
- 10 wykałaczek
Wykonanie
- przekroić winogrona w poprzek na pół i wyjąć pestki
- gorgonzolę pokroić w równe kostki, tak by uzyskać ich 10
- połówki orzechów rozłamać na pół – tzn, że z każdego całego orzecha powinniśmy uzyskać 4 kawałki. Kawałki powinny być dość spore by móc je łatwo nabić na wykałaczkę i by nie spadały. Jeśli mamy małe orzechy to może być to połówka, a nie ćwierć
- połowę połówek winogron rozłożyć cięciem do góry, a następnie polać je miodem
- na wykałaczkę nabijać: połówkę winogrona z miodem, następnie kawałek orzecha, kostkę sera gorgonzola, a następnie końcówkę wykałaczki nabić na drugą połówkę winogrona, tak by stworzyło ono podstawę i koreczek stabilnie stał na miejscu
- przechowywać w lodówce do momentu podania