Koreczki greckie - przepis
10 koreczków
Składniki
- 5 pomidorków koktajlowych
- 5 brązowych lub czarnych oliwek
- ok 50 g sera feta
- kawałek zielonego ogórka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
- szczypta soli
- szczypta oregano
dodatkowo
- 10 wykałaczek
Wykonanie
- przekroić pomidorki w poprzek, a oliwki wzdłuż na pół
- ogórek pokroić w kostkę wielkości ok. 2 na 2 cm tak, by uzyskać ich 10
- ser feta pokroić pokroić w równe kostki, tak by uzyskać ich 10
- pomidorki rozłożyć cięciem do góry, a następnie polać je oliwą i doprawić solą i oregano
- na wykałaczkę nabijać: połówkę oliwki, połówkę pomidorka, kostkę sera feta, a następnie końcówkę wykałaczki nabić na kostkę ogórka, tak by koreczek stabilnie stał na miejscu
- przechowywać w lodówce do momentu podania