Koreczki greckie

Koreczki greckie

Kolejne koreczki na jeden kęs – tym razem mini wersja sałatki greckiej z oliwkami, pomidorkami, fetą, ogórkiem, przyprawione oregano i oliwą.

Jak zawsze przy koreczkach, pamiętajcie by nie były za duże oraz aby je doprawić – tak by poza wyglądem miały też dużo smaku :)

Polecam na karnawał oraz wszelkie przyjęcia.

Znów podaję składniki na 10 koreczków. Oczywiście można ich zrobić więcej, natomiast najlepiej podać kilka różnych rodzajów koreczków w mniejszych ilościach. Więcej przepisów na koreczki znajdziecie w kategorii przystawki i przekąski.

Jeżeli szukacie przepisu na oryginalną sałatkę grecką horiatiki salata, zapraszam tutaj.

Koreczki greckie

10 koreczków

Składniki

  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 5 brązowych lub czarnych oliwek
  • ok 50 g sera feta
  • kawałek zielonego ogórka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • szczypta soli
  • szczypta oregano

dodatkowo

  • 10 wykałaczek

Wykonanie

  • przekroić pomidorki w poprzek, a oliwki wzdłuż na pół
  • ogórek pokroić w kostkę wielkości ok. 2 na 2 cm tak, by uzyskać ich 10
  • ser feta pokroić pokroić w równe kostki, tak by uzyskać ich 10
  • pomidorki rozłożyć cięciem do góry, a następnie polać je oliwą i doprawić solą i oregano
  • na wykałaczkę nabijać: połówkę oliwki, połówkę pomidorka, kostkę sera feta, a następnie końcówkę wykałaczki nabić na kostkę ogórka, tak by koreczek stabilnie stał na miejscu
  • przechowywać w lodówce do momentu podania

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)