Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Gnocchi z gorgonzolą i gruszką

Aromatyczny serowo-gruszkowy sos jest idealny do włoskich kluseczek gnocchi. Lekko pikantny, a zarazem lekko słodki, komponuje się idealnie. A przy tym jest niezwykle prosty w przygotowaniu.

To już trzecia propozycja podania tych kluseczek, po przepisach na gnocchi z masłem szałwiowym i gnocchi w sosie pomidorowym. Natomiast ciasto, to oryginalny, włoski przepis na gnocchi ziemniaczane rozpływające się w ustach.

Każdą porcję można dodatkowo posypać posiekanymi orzechami włoskimi, które stanowią powszechnie znany, idealny zestaw smakowy z gruszką i gorgonzolą.

Gnocchi z gorgonzolą i gruszką - przepis

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 gruszka
  • 50 g śmietanki 30%
  • 80 g sera gorgonzola
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Wykonanie

  • przygotować gnocchi z połowy ilości z tego przepisu. Można też przygotować całą ilość na 4 osoby, a następnie połowę odłożyć do lodówki na kolejny dzień
  • gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
  • na patelni rozgrzać masło. Dodać gruszkę i podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać porwany na kawałki ser gorgonzola wraz ze śmietanką i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, aż do rozpuszczenia sera, mieszając delikatnie
  • następnie do sosu dorzucić gnocchi i lekko przemieszać, by sos pokrył kluseczki
  • gnocchi w sosie rozłożyć na talerzach
  • podawać natychmiast

Przepis własny na podstawie oryginalnych przepisów na włoskie Gnocchi di patate. Sos - przepis własny na podstawie tradycyjnych włoskich przepisów.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)