Gnocchi z gorgonzolą i gruszką - przepis
porcje dla 2 osób
Składniki
- 1/2 ilości gnocchi z tego przepisu
- 1 łyżeczka masła
- 1 gruszka
- 50 g śmietanki 30%
- 80 g sera gorgonzola
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Wykonanie
- przygotować gnocchi z połowy ilości z tego przepisu. Można też przygotować całą ilość na 4 osoby, a następnie połowę odłożyć do lodówki na kolejny dzień
- gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
- na patelni rozgrzać masło. Dodać gruszkę i podsmażać przez ok. 3 minuty. Dodać porwany na kawałki ser gorgonzola wraz ze śmietanką i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, aż do rozpuszczenia sera, mieszając delikatnie
- następnie do sosu dorzucić gnocchi i lekko przemieszać, by sos pokrył kluseczki
- gnocchi w sosie rozłożyć na talerzach
- podawać natychmiast

