Gnocchi z masłem i szałwią

Gnocchi z masłem i szałwią

Najprostszy, a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobów na podanie gnocchi – szybkie podsmażenie w maśle z aromatycznymi listkami szałwii. Gnocchi di patate con burro e salvia to jest właśnie włoska prostota kulinarna, która zachwyca! Ponadto, jeśli macie już gotowe gnocchi to przygotowanie ich z masłem szałwiowym zajmie Wam kilka minut.

Sam przepis na ciasto jest oryginalny, włoski – tutaj znajdziecie dokładny przepis jak je przygotować. Wypróbujcie koniecznie!

Gnocchi z masłem i szałwią

Porcje dla 2 osób

Składniki

  • duża garść świeżych listków szałwii
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Wykonanie

  • przygotować gnocchi z połowy ilości z tego przepisu. Można też przygotować całą ilość na 4 osoby, a następnie połowę odłożyć do lodówki na kolejny dzień
  • listki szałwii bardzo delikatnie opłukać i osuszyć
  • na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oliwy – utrzymywać średni ogień, by nie przypalić masła. Dodać listki szałwii i chwilę je podsmażyć, aż lekko się zeszklą. Wtedy dorzucić gnocchi, dodać pieprz oraz sól i chwilę przesmażać, lekko mieszając
  • można tylko „obtoczyć” kluseczki w aromatycznym maśle, a można je też podsmażać dłużej i przyrumienić na złoto. Wtedy trzeba jednak uważać, by nie przypalić masła i szałwii. Jeśli chcemy przyrumieniać gnocchi, to warto dorzucić je niemal zaraz po dodaniu szałwii na patelnie, by zyskać więcej czasu za zrumienienie
  • podawać natychmiast
Gnocchi z masłem i szałwią
Gnocchi z masłem i szałwią

Przepis własny na podstawie oryginalnych przepisów na włoskie Gnocchi di patate con burro e salvia.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)