by Katarzyna Anders

Gnocchi z masłem i szałwią

Placki, pierogi, kluskiZiemniakiWegetariańskieGnocchiKuchnia włoska

Najprostszy, a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobów na podanie gnocchi – szybkie podsmażenie w maśle z aromatycznymi listkami szałwii. Gnocchi di patate con burro e salvia to jest właśnie włoska prostota kulinarna, która zachwyca! Ponadto, jeśli macie już gotowe gnocchi to przygotowanie ich z masłem szałwiowym zajmie Wam kilka minut.

Sam przepis na ciasto jest oryginalny, włoski – tutaj znajdziecie dokładny przepis jak je przygotować. Wypróbujcie koniecznie!

Gnocchi z masłem i szałwią – przepis

Porcja

Porcje dla 2 osób

Składniki

  • duża garść świeżych listków szałwii
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

Wykonanie

  • przygotować gnocchi z połowy ilości z tego przepisu. Można też przygotować całą ilość na 4 osoby, a następnie połowę odłożyć do lodówki na kolejny dzień
  • listki szałwii bardzo delikatnie opłukać i osuszyć
  • na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oliwy - utrzymywać średni ogień, by nie przypalić masła. Dodać listki szałwii i chwilę je podsmażyć, aż lekko się zeszklą. Wtedy dorzucić gnocchi, dodać pieprz oraz sól i chwilę przesmażać, lekko mieszając
  • można tylko "obtoczyć" kluseczki w aromatycznym maśle, a można je też podsmażać dłużej i przyrumienić na złoto. Wtedy trzeba jednak uważać, by nie przypalić masła i szałwii. Jeśli chcemy przyrumieniać gnocchi, to warto dorzucić je niemal zaraz po dodaniu szałwii na patelnie, by zyskać więcej czasu za zrumienienie
  • podawać natychmiast

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Placki, pierogi, kluskiZiemniakiWegetariańskieGnocchiKuchnia włoska
Przepis własny na podstawie oryginalnych przepisów na włoskie Gnocchi di patate con burro e salvia.