Gnocchi z sosem pomidorowym i bazylią

Gnocchi z sosem pomidorowym i bazylią

Przepis na prosty sos pomidorowy do gnocchi. To moja kolejna propozycja podania tych wyśmienitych, włoskich kluseczek. Gnocchi w tym sosie należy koniecznie posypać dużą ilością świeżych listków bazylii oraz świeżo startym parmezanem – całość smakuje wspaniale, a przygotowanie sosu zajmie Wam tylko kilka minut.

Natomiast przepis na ciasto na gnocchi jest oryginalny, włoski – tutaj dokładny przepis jak je przygotować.

Gnocchi z sosem pomidorowym i bazylią

Porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu

do posypania

  • duża garść świeżych liści bazylii
  • świeżo starty parmezan

Wykonanie

  • przygotować gnocchi z połowy ilości z tego przepisu. Można też przygotować całą ilość na 4 osoby, a następnie połowę odłożyć do lodówki na kolejny dzień
  • cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę oraz czosnek i chwilę je podsmażyć, aż do zeszklenia. Po chwili dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i cukier. Przesmażać całość kilka minut – aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zgęstnieje
  • następnie do sosu dorzucić gnocchi i lekko przemieszać by sos pokrył kluseczki
  • listki bazylii bardzo delikatnie opłukać i osuszyć
  • gnocchi w sosie rozłożyć na talerzach, posypać listkami bazylii (duże liście porwać na mniejsze kawałki) oraz świeżo startym parmezanem
  • podawać natychmiast
Gnocchi z sosem pomidorowym i bazylią
Gnocchi z sosem pomidorowym i bazylią

Przepis własny na podstawie oryginalnych przepisów na włoskie Gnocchi di patate. Sos - przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)