by Katarzyna Anders

Gnocchi z sosem pomidorowym i bazylią

Placki, pierogi, kluskiBazyliaPomidoryZiemniakiParmezanWegetariańskieGnocchiKuchnia włoska

Przepis na prosty sos pomidorowy do gnocchi. To moja kolejna propozycja podania tych wyśmienitych, włoskich kluseczek. Gnocchi w tym sosie należy koniecznie posypać dużą ilością świeżych listków bazylii oraz świeżo startym parmezanem – całość smakuje wspaniale, a przygotowanie sosu zajmie Wam tylko kilka minut.

Natomiast przepis na ciasto na gnocchi jest oryginalny, włoski – tutaj dokładny przepis jak je przygotować.

Gnocchi z sosem pomidorowym i bazylią – przepis

Porcja

Porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu

do posypania

  • duża garść świeżych liści bazylii
  • świeżo starty parmezan

Wykonanie

  • przygotować gnocchi z połowy ilości z tego przepisu. Można też przygotować całą ilość na 4 osoby, a następnie połowę odłożyć do lodówki na kolejny dzień
  • cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę
  • na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę oraz czosnek i chwilę je podsmażyć, aż do zeszklenia. Po chwili dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i cukier. Przesmażać całość kilka minut - aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zgęstnieje
  • następnie do sosu dorzucić gnocchi i lekko przemieszać by sos pokrył kluseczki
  • listki bazylii bardzo delikatnie opłukać i osuszyć
  • gnocchi w sosie rozłożyć na talerzach, posypać listkami bazylii (duże liście porwać na mniejsze kawałki) oraz świeżo startym parmezanem
  • podawać natychmiast

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Placki, pierogi, kluskiBazyliaPomidoryZiemniakiParmezanWegetariańskieGnocchiKuchnia włoska
Przepis własny na podstawie oryginalnych przepisów na włoskie Gnocchi di patate. Sos - przepis własny.