Gnocchi ziemniaczane – Gnocchi di patate

Gnocchi ziemniaczane - Gnocchi di patate

Oryginalne włoskie gnocchi ziemniaczane, czyli Gnocchi di patate. Przepis na idealne ciasto oraz sposób jego przyrządzenia, dzięki któremu kluseczki są miękkie i rozpływają się w ustach.

Tajemnicą smaku oryginalnych gnocchi jest przygotowanie ich z ziemniaków gotowanych ze skórką. Ważne jest też by ciasto zagniatać z jeszcze ciepłych ziemniaków.

Jeśli chcecie uzyskać gnocchi jak we Włoszech, to po ukształtowaniu małych kluseczek, należy na nich zrobić rowki. Rowki na kluseczkach poprawiają przyczepność sosów, dodatkowo nadają kluskom ładny, typowo włoski wygląd. Rowki na gnocchi wykonuję się za pomocą sprzętu zwanego Riga Gnocchi – możecie go zobaczyć na poniższych zdjęciach, opisuję go też tutaj. Jednak bardzo podobny efekt, możecie uzyskać za pomocą widelca.

Gnocchi di patate można podać banalnie prosto tylko z masłem i szałwią – ta najprostsza wersja jest niezwykle popularna. Lub z przeróżnymi sosami – pomidorowym, bolognese, grzybowym, pesto, serowym z gorgonzoli. Można je też zapiec w piekarniku, z przeróżnymi dodatkami i posypane mozzarellą. Kombinacji jest mnóstwo, bo te delikatne włoskie kluseczki pasują do wszystkiego.

Gnocchi ziemniaczane – Gnocchi di patate

Porcje dla 4 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

  • gnocchi przygotowujemy zawsze na świeżo – od ugotowania ziemniaków, cały czas pracujemy na ciepłych (nawet gorących) składnikach i nie odkładamy ciasta ani na chwilę, bo zagniecione ciasto, które leży, robi się bardziej klejące i potrzebuje coraz więcej mąki, co negatywnie wpływa na miękkość kluseczek. Zatem gotujcie ziemniaki, dopiero wtedy, gdy wiecie, że od razu przygotujecie jednym ciągiem gnocchi, aż do ich ugotowania. Póżniej ugotowane gnocchi można ewentualnie na jakiś czas odłożyć – zanim wymieszamy je z dowolnym sosem, zapieczemyw piekarniku, czy też je podsmażymy
  • ziemniaków nie obierać! Dobrze je umyć i wyszorować, a następnie gotować w osolonej wodzie przez ok. 25 do 35 min. Dokładny czas zależny jest od wielkości ziemniaków – im większe, tym gotujemy dłużej). Finalnie mają być miękkie
  • ziemniaki odsączyć z wody i przestudzić do takiego momentu, że będziemy można ściągnąć z nich skórki bez poparzenia się. Jednak mają być wciąż mocno ciepłe, a nawet gorące
  • wciąż ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków na stolnicę, a następnie dodać do nich jajko, mąkę oraz sól. Składniki połączyć zagniatając dłońmi, ale jedynie do połączenia składników – bez wyrabiania. Utworzyć kulę z ciasta
  • od razu wydzielać z ciasta kawałki i toczyć wałki średnicy max. 2 cm. Stolnicę podsypywać regularnie mąką, jednak robić to tylko w niezbędnej ilości, bo każda dodatkowa ilość mąki spowoduje, że finalne kluseczki będą twardsze. Wałki ciasta kroić na ok. 2 cm kawałki  i układać albo n stolnicy podsypanej mąką, albo na ściereczce, również podsypanej mąką. Tak przygotowane gnocchi można już gotować lub dodatkowo zrobić na nich rowki – jak w oryginalnej włoskiej wersji – moim zdaniem warto się postarać, bo sos faktycznie lepiej wtedy przylega, a kluseczki są ładniejsze
  • rowki na kluseczkach najlepiej wykonać używając oryginalnej, włoskiej deseczki Riga Gnocchi, lub za pomocą zwykłego widelca. Rowek wykonujemy przetaczając kluseczkę po rowkowanej powierzchni za pomocą kciuka i lekko ją dociskając. Tutaj możecie zobaczyć jak to robię. Deseczkę czy widelec również należy opruszać mąką, by zapobiec przyklejaniu ciasta
  • w trakcie powyższych czynności przygotować duży garnek, doprowadzić w nim wodę do wrzenia i posolić ją
  • gnocchi wrzucić na wrzątek i gotować aż do momentu gdy wypłyną na powierzchnię, a następnie odławiać je łyżką cedzakową. Ilość z tego przepisu najlepiej ugotować w dwóch partiach (zależy to od wielkości garnka) – wrzucać do garnka taką ilość kluseczek, by każda miała miejsce by swobodnie wypłynąć na powierzchnię
  • gotowe gnocchi podawać wg uznania z dowolnymi sosami, zapieczone w piekarniku lub podsmażone na patelni
  • część ugotowanych gnocchi można przechować w lodówce – mogą się trochę skleić, jednak kolejnego dnia wystarczy je wrzucić do dowolnego sosu i w nim odgrzać – łatwo się rozdzielą
Gnocchi ziemniaczane - Gnocchi di patate
Gnocchi ziemniaczane - Gnocchi di patate
Gnocchi ziemniaczane - Gnocchi di patate
Gnocchi ziemniaczane - Gnocchi di patate
Gnocchi ziemniaczane - Gnocchi di patate
Gnocchi ziemniaczane - Gnocchi di patate
Gnocchi ziemniaczane - Gnocchi di patate

Przepis własny na podstawie oryginalnych przepisów na włoskie Gnocchi di patate.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)