Oryginalne włoskie gnocchi ziemniaczane, czyli Gnocchi di patate. Przepis na idealne ciasto oraz sposób jego przyrządzenia, dzięki któremu kluseczki są miękkie i rozpływają się w ustach.
Tajemnicą smaku oryginalnych gnocchi jest przygotowanie ich z ziemniaków gotowanych ze skórką. Ważne jest też by ciasto zagniatać z jeszcze ciepłych ziemniaków.
Jeśli chcecie uzyskać gnocchi jak we Włoszech, to po ukształtowaniu małych kluseczek, należy na nich zrobić rowki. Rowki na kluseczkach poprawiają przyczepność sosów, dodatkowo nadają kluskom ładny, typowo włoski wygląd. Rowki na gnocchi wykonuję się za pomocą sprzętu zwanego Riga Gnocchi – możecie go zobaczyć na poniższych zdjęciach, opisuję go też tutaj. Jednak bardzo podobny efekt, możecie uzyskać za pomocą widelca.
Gnocchi di patate można podać banalnie prosto tylko z masłem i szałwią – ta najprostsza wersja jest niezwykle popularna. Lub z przeróżnymi sosami – pomidorowym, bolognese, grzybowym, pesto, serowym z gorgonzoli. Można je też zapiec w piekarniku, z przeróżnymi dodatkami i posypane mozzarellą. Kombinacji jest mnóstwo, bo te delikatne włoskie kluseczki pasują do wszystkiego.