by Katarzyna Anders

Risotto ze speckiem i jabłkami

RisottoJednogarnkowe i różneJabłkaRyżBoczekSpeckParmezanWinoKuchnia włoska

Risotto z jednych z najsłynniejszych produktów Tyrolu, czyli specku i jabłek. Wyjątkowe połączenie – treściwe i sycące dzięki speckowi, a dzięki jabłkom orzeźwiające. Koniecznie musicie spróbować!

Speck można zastąpić chudym boczkiem, jednak ja zachęcam do oryginału – speck jest wędliną o naprawdę wyjątkowym smaku.

W przepisie na risotto z borowikami znajdziecie więcej informacji na temat tego, jak przyrządzać idealne risotto.

Risotto ze speckiem i jabłkami – przepis

Porcja

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 170 g ryżu arborio
  • 1 mała cebula
  • 70 g specku
  • 500 ml bulionu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 małe jabłka
  • 1 łyżeczka masła

do dodania na koniec

  • 1 łyżka zimnego masła
  • 25 g parmezanu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • speck pokroić w niewielką kostkę
  • jabłka obrać i pokroić w niewielką kostkę - ok. 1 do 1,5 cm. Następnie podsmażyć minutę na maśle. Odstawić na bok
  • cebulę posiekać w małą kosteczkę i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła
  • po krótkiej chwili dodać speck i również krótko podsmażyć
  • następnie dodać ryż i podsmażyć przez moment, aż ryż stanie się przejrzysty, tzn zahartuje się masłem z oliwą i tłuszczem ze specku
  • następnie dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
  • bulion do podlewania risotto musi być stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania. Trzymamy go na małym ogniu
  • gdy wino się wchłonie, dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente – trwa to w sumie ok. 20 min
  • w połowie tego czasu dodać jabłka
  • kontynuować dolewanie bulionu i mieszanie, aż ryż będzie al dente - najlepiej go próbować
  • w międzyczasie zetrzeć parmezan
  • na sam koniec doprawić, dodać zimne masło, świeżo starty ser i szybko, ale delikatnie wymieszać i od razu zdjąć z ognia
  • podawać natychmiast

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
RisottoJednogarnkowe i różneJabłkaRyżBoczekSpeckParmezanWinoKuchnia włoska
Przepis, po modyfikacjach, ze strony Giallo Zafferano