Risotto z borowikami - przepis
na porcje dla 2 osób
Składniki
- 190 g ryżu arborio
- 1 mała cebula
- 100 g świeżych lub 14 g suszonych borowików
- 600 ml bulionu
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki masła
do dodania na koniec
- 1 łyżka zimnego masła
- 25 g parmezanu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- jeśli mamy świeże grzyby, to należy je umyć, z grubsza pokroić i poddusić na oliwie z dodatkiem masła. Jeśli mamy suszone, to namaczamy je minimum 20 min. w gorącej wodzie (tyle wody, by tylko zakryła grzyby). Gdy używamy grzybów suszonych, to do podlewania risotto, wykorzystajmy wodę z moczenia grzybów i o jej ilość, zmniejszymy ilość bulionu
- cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem masła, po krótkiej chwili dodać ryż i smażyć aż będzie przejrzysty
- dolać wina i gotować aż do wchłonięcia, mieszając
- bulion do podlewania risotto musi być stale bardzo gorący, bo inaczej spowolnimy gotowanie naszego dania
- następnie dolać trochę bulionu, gotować do wchłonięcia płynu przez ryż, często mieszając. Czynność ponawiać, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie kleisty z zewnątrz, a zarazem al dente – trwa to ok. 20 min
- 5 min. przed końcem gotowania ryżu dodać grzyby
- na sam koniec przyprawić solą i odrobiną pieprzu, dodać zimne masło, świeżo starty parmezan i szybko, ale delikatnie wymieszać
- podawać natychmiast