by Katarzyna Anders

Naleśniki z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym

Orzechy włoskiePlacki, pierogi, kluskiRodzynkiJabłkaCynamonWegetariańskieNaleśnikiKuchnia polska

Najlepsze naleśniki, tym razem w wersji owocowej – z prażonymi aromatycznymi jabłkami oraz rodzynkami i orzechami, a dodatkowo polane słodkim sosem karmelowym. To smakowite, słodkie danie czy raczej deser, umilą Wam jesienne popołudnia.

Jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe dowiecie się z mojego sprawdzonego przepisu, który już długo gości na blogu – przepis na idealne ciasto naleśnikowe.

Natomiast żeby zrobić nadzienie z prażonych jabłek możecie użyć jabłek prażonych gotowych, ale znacznie lepiej użyć domowych. By takie zawsze czekały w spiżarni, polecam przygotować je wcześniej na zapas – tutaj przepis jak zrobić domowe prażone jabłka do słoików.

Naleśniki z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym – przepis

Porcja

na 6 sztuk

Składniki

ciasto naleśnikowe

  • 100 g mąki
  • 240 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
  • 1/3 łyżeczki soli

do posmarowania patelni

  • niewielka ilość roztopionego masła klarowanego lub oleju

nadzienie

  • ok. 600 g jabłek prażonych, najlepiej z tego przepisu
  • ok. 35 g rodzynek
  • ok. 35 g orzechów włoskich lub laskowych

sos karmelowy

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • przygotować sos karmelowy według tego przepisu. Do 6 naleśników potrzebne będzie około 1/2 porcji podanej w przepisie, natomiast łatwej przyrządzić całość (łatwej się miesza większą ilość karmelu), a resztę sosu wykorzystać do innych deserów
  • składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
  • patelnie nasmarować masłem klarowanym lub olejem za pomocą papierka - taka ilość tłuszczu wystarczy. Można zostawić papierem i pomiędzy smażeniem naleśników jeszcze ze dwa razy przesmarować na szybko patelnie
  • rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
  • prażone jabłka podgrzać w garnku, a gdy będą gorące, to wymieszać z rodzynkami i posiekanymi orzechami
  • na każdy naleśnik nakładać porcję jabłek prażonych i rozsmarowywać po całej powierzchni. Naleśnik zwinąć w rulon
  • naleśniki posypać cukrem pudrem i podać z sosem karmelowym

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Orzechy włoskiePlacki, pierogi, kluskiRodzynkiJabłkaCynamonWegetariańskieNaleśnikiKuchnia polska
Przepis własny.