Naleśniki z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym - przepis
na 6 sztuk
Składniki
ciasto naleśnikowe
- 100 g mąki
- 240 ml mleka
- 2 jajka
- 3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
- 1/3 łyżeczki soli
do posmarowania patelni
- niewielka ilość roztopionego masła klarowanego lub oleju
nadzienie
- ok. 600 g jabłek prażonych, najlepiej z tego przepisu
- ok. 35 g rodzynek
- ok. 35 g orzechów włoskich lub laskowych
sos karmelowy
- 1/2 ilości z przepisu na domowy sos karmelowy
do posypania
- cukier puder
Wykonanie
- przygotować sos karmelowy według tego przepisu. Do 6 naleśników potrzebne będzie około 1/2 porcji podanej w przepisie, natomiast łatwej przyrządzić całość (łatwej się miesza większą ilość karmelu), a resztę sosu wykorzystać do innych deserów
- składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
- patelnie nasmarować masłem klarowanym lub olejem za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy. Można zostawić papierem i pomiędzy smażeniem naleśników jeszcze ze dwa razy przesmarować na szybko patelnie
- rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
- prażone jabłka podgrzać w garnku, a gdy będą gorące, to wymieszać z rodzynkami i posiekanymi orzechami
- na każdy naleśnik nakładać porcję jabłek prażonych i rozsmarowywać po całej powierzchni. Naleśnik zwinąć w rulon
- naleśniki posypać cukrem pudrem i podać z sosem karmelowym



