Najlepsze naleśniki to te cienkie, elastyczne, ale chrupiące na brzegach. To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Naleśniki wychodzą idealne i pyszne (do czego przyczynia się masło klarowane).
To również uniwersalny przepis na naleśniki, bo sprawdzają się w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – np. na krokiety, czy do zapiekania z mięsnymi lub warzywnymi nadzieniami.
Ciasto może Wam się wydawać rzadkie, ale takie właśnie ma być – rozlewajcie je cienką warstwą na patelni, a wyjdą Wam cieniutkie, pyszne naleśniki. W odpowiedniej ilości ciasta na porcję możecie zorientować się już podczas pierwszego przygotowania – podana w przepisie ilość wystarcza idealnie na 6 naleśników z klasycznej patelni naleśnikowej. Jeśli wyjdzie Wam mniej sztuk, to znaczy, że mogliście śmiało dawać mniej ciasta na porcję.
Bardzo polecam ten przepis!