Naleśniki – idealne ciasto naleśnikowe

Naleśniki - najlepsze ciasto naleśnikowe

Najlepsze naleśniki to te cienkie, elastyczne, ale chrupiące na brzegach. To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Naleśniki wychodzą idealne i pyszne (do czego przyczynia się masło klarowane).

To również uniwersalny przepis na naleśniki, bo sprawdzają się w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – np. na krokiety, czy do zapiekania z mięsnymi lub warzywnymi nadzieniami.

Ciasto może Wam się wydawać rzadkie, ale takie właśnie ma być – rozlewajcie je cienką warstwą na patelni, a wyjdą Wam cieniutkie, pyszne naleśniki. W odpowiedniej ilości ciasta na porcję możecie zorientować się już podczas pierwszego przygotowania – podana w przepisie ilość wystarcza idealnie na 6 naleśników z klasycznej patelni naleśnikowej. Jeśli wyjdzie Wam mniej sztuk, to znaczy, że mogliście śmiało dawać mniej ciasta na porcję.

Bardzo polecam ten przepis!

Naleśniki – idealne ciasto naleśnikowe

6 sztuk

Składniki

  • 100 g mąki
  • 240 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego (ewentualnie oleju)
  • 1/3 łyżeczki soli

do posmarowania patelni

  • niewielka ilość masła klarowanego (ewentualnie oleju)

Wykonanie

  • składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
  • patelnie nasmarować masłem klarowanym za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy
  • rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
  • podawać z dowolnym nadzieniem – w wersji słodkiej, lub wytrawnej. Te naleśniki można również zapiekać, podsmażać lub użyć do zrobienia krokietów
Naleśniki - najlepsze ciasto naleśnikowe
Naleśniki - najlepsze ciasto naleśnikowe

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)