Naleśniki – idealne ciasto naleśnikowe - przepis
na 6 sztuk
Składniki
- 100 g mąki
- 240 ml mleka
- 2 jajka
- 3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
- 1/3 łyżeczki soli
do posmarowania patelni
- niewielka ilość roztopionego masła klarowanego lub oleju
Wykonanie
- składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
- patelnie nasmarować masłem klarowanym za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy
- rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
- podawać z dowolnym nadzieniem – w wersji słodkiej, lub wytrawnej. Te naleśniki można również zapiekać, podsmażać lub użyć do zrobienia krokietów

