Sos karmelowy - przepis
ok. 160 g sosu tj. mały słoiczek
Składniki
- 90 g cukru drobnego
- 15 g masła
- 150 ml śmietanki 30%
ewentualnie
- szczypta soli
Wykonanie
- cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem. Najlepiej by garnek był szeroki i płaski, by powierzchnia na cukier była dość duża. Cukier ma być rozłożony równomiernie, dość cienką warstwą
- postawić na ogniu i nie mieszając, czekać aż cukier się rozpuści. Będzie najpierw przezroczysty, a następnie zacznie ciemnieć i robić się złoty. Trwa to kilka minut. Od momentu gdy cukier się rozpuści, wszystko dzieje się błyskawicznie. Trzeba bardzo uważać, by dodać masło i śmietankę w odpowiednim momencie, tzn gdy cukier będzie złoty, a nie ciemnobrązowy. Inaczej cukier się przypali i zyska gorzki posmak, a całość będzie nie do uratowania. Lepiej zrobić to za wcześnie niż za późno
- Gdy cukier będzie złoty dodać masło i zaraz potem śmietankę. Trzeba przy tym bardzo uważać gdyż reakcja jest gwałtowna. Sos wymieszać, a następnie czekać by składniki się połączyły, mieszając od czasu do czasu. Po chwili, jeśli pojawiły się ewentualne grudy cukru, to powinny się rozpuścić
- jeśli chcemy być nasz sos był bardziej wyrazisty, słonawy to teraz należy dodać szczyptę soli. Nawet jeśli nie chcemy słonego sosu karmelowego, to warto zawsze dodać odrobinę soli – sos nie będzie słony, ale smak się uwydatni
- sos wystudzić i trzymać w zamkniętym słoiczku do kilku dni. Jeśli nadmiernie zgęstnieje, można go trochę podgrzać
- jeśli sos wciąż jest dla nas za gęsty, można dodać trochę więcej śmietanki
