Katarzyna Anders

Jabłka prażone do szarlotek i deserów

Przepis jak przygotować najlepsze, domowe, prażone jabłka. Poniżej również rady jakich jabłek użyć do prażenia oraz jak długo prażyć jabłka, by finalny efekt był taki, jakiego oczekujemy. W przepisie również piszę jak pasteryzować słoiki, ponieważ prażone jabłka, to idealne przetwory do przechowywania przez dłuższy czas – dzięki nim, w każdej chwili będziemy mogli szybko przygotować szarlotkę lub inny wypiek czy deser z jabłkami.

Do przetworów i szarlotek najlepsze są odmiany kwaśniejsze i twardsze, takie jak antonówka, szara reneta, papierówka lub ewentualnie ligol. Jednak prażone jabłka można przygotować praktycznie z każdej odmiany. Jednak wtedy czas prażenia i efekt mogą być różne. Odmiany twarde będą wymagały dłuższego prażenia, natomiast miękkie jabłka rozpadną się szybciej. Może być tak, że z miękkich jabłek otrzymamy nawet mus bez wyraźnych kawałków. Ja jednak polecam wybrać odmiany twardsze i przygotować jabłka z wyraźniejszymi kawałkami – takie są najlepsze do szarlotek.

To czy jabłka przykryć, czy nie, również zależy od odmiany – jeśli owoce puszczają dużo płynu, to należy go odparować, gdyż nie chcemy by nasze finalne jabłka były zbyt mokre – żaden wypiek z nimi, nie uda nam się wtedy odpowiednio. Jeśli natomiast płynu jest mało, a owoce były twarde, to warto je poddusić pod przykryciem, żeby kawałki jabłek odpowiednio zmiękły.

Cytryna dodana do prażonych jabłek zapewnia nam odpowiednią kwasowość oraz to, że jabłka pozostają jasne. Dodanie cynamonu to już rzecz opcjonalna, jednak ja nie wyobrażam sobie przetworów z jabłek bez tej przyprawy. Nadają one też jabłkom ciemniejszy kolor. Dodanie innych składników jak orzechy czy rodzynki, to również rzecz gustu, jednak polecam robić prażone jabłka do słoików bez tych dodatków, a dosypywać je dopiero gdy korzystamy z jabłek, to znaczy przy pieczeniu danego wypieku lub podając prażone jabłka do deserów.

Jabłka prażone do szarlotek i deserów - przepis

3 słoiki po 800 g każdy (tj słoiki pojemności 700 ml)

Składniki

  • 3 kg jabłek (waga przed obraniem)
  • ok. 130 g cukru (2/3 szklanki)
  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

  • jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę
  • umieścić jabłka w garnku, najlepiej z grubym dnem, dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz cukier i cynamon. Dokładna ilość cukru, jaką należy dodać, zależy również od słodkości jabłek, zatem warto próbować
  • prażyć 20 do 40 minut, zależnie od twardości jabłek, mieszając do jakiś czas. Jeśli są twarde to dusić pod pokrywką, a jeśli są miękkie i puszczają dużo wody, to prażyć bez przykrycia odparowując płyn
  • jeszcze gorące jabłka przełożyć do dobrze umytych i wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku, suchych słoików i dobrze zakręcić
  • przechowywać do kilku dni w lodówce
  • jeśli chcemy przechowywać jabłka dłużej, na przykład przez kilka miesięcy, to należy słoiki poddać pasteryzacji. W tym celu w dużym garnku z szerokim dnem umieścić szmatkę i na niej ustawić słoiki. Następnie nalać do garnka wody do 3/4 wysokości słoików i zacząć podgrzewać aż do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Następnie słoiki wystudzić

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)