Jabłka prażone do szarlotek i deserów - przepis
3 słoiki po 800 g każdy (tj słoiki pojemności 700 ml)
Składniki
- 3 kg jabłek (waga przed obraniem)
- ok. 130 g cukru (2/3 szklanki)
- sok z 2 cytryn
- 3 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę
- umieścić jabłka w garnku, najlepiej z grubym dnem, dodać sok wyciśnięty z 2 cytryn oraz cukier i cynamon. Dokładna ilość cukru, jaką należy dodać, zależy również od słodkości jabłek, zatem warto próbować
- prażyć 20 do 40 minut, zależnie od twardości jabłek, mieszając do jakiś czas. Jeśli są twarde to dusić pod pokrywką, a jeśli są miękkie i puszczają dużo wody, to prażyć bez przykrycia odparowując płyn
- jeszcze gorące jabłka przełożyć do dobrze umytych i wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku, suchych słoików i dobrze zakręcić
- przechowywać do kilku dni w lodówce
- jeśli chcemy przechowywać jabłka dłużej, na przykład przez kilka miesięcy, to należy słoiki poddać pasteryzacji. W tym celu w dużym garnku z szerokim dnem umieścić szmatkę i na niej ustawić słoiki. Następnie nalać do garnka wody do 3/4 wysokości słoików i zacząć podgrzewać aż do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Następnie słoiki wystudzić



