Nachos z tortilli pszennej - przepis
46 sztuk, tj. średniej wielkości miska
Składniki
- 4 tortille pszenne (o średnicy ok. 22 cm)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 3/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
- jeśli chcemy użyć domowych tortilli, to przygotować je z tego przepisu i postępować według opisu, by były elastyczne i miękkie
- oliwę wymieszać dokładnie ze wszystkimi przyprawami
- tak przygotowaną mieszanką, za pomocą pędzelka, smarować tortille z obu stron – jak najcieńszą warstwą tłuszczu i tak, by równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Można też posmarować tortille samą oliwą, a dopiero potem obsypać je przyprawami, jednak ja preferuję pierwszy sposób
- posmarowane tortille pokroić za pomocą radełka lub ostrego nożna, na 12 trójkątnych części – tak, jak kroi się pizzę. Sprawdza się to przy plackach do rozmiaru max 24 cm. Przy większych tortillach trójkąty byłyby za duże, więc trzeba placki podzielić inaczej, na mniejsze trójkąty – by chipsy były poręczne
- następnie trójkąty rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 180°C, przez 6 do 10 min. – do momentu, gdy nachosy zaczną się rumienić, ale nie dłużej. Może to trwać różnie, zależnie od piekarnika, więc najlepiej je obserwować
- wystudzić i podawać. Jeśli chcemy je przechować na później, to zamknąć je szczelnie, np. w puszce, by pozostały chrupkie.
