Dip serowy - przepis
ok. 250 ml
Składniki
- 75 g sera cheddar
- 75 g sera ementaler
- 150 ml śmietanki 30%
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta papryki ostrej
Wykonanie
- śmietankę wlać do średniego garnka i podgrzać – ale nie do wrzenia! Ma być po prostu gorąca. Ustawić mały ogień
- sery pokroić na niewielkie kawałki i wrzucić do śmietanki. Mieszać od czasu do czas aż sery znacząco się roztopią. Pod żadnym pozorem nie gotować całości! Utrzymywać tylko taką temperaturę, która pozwala roztapiać sery.
- dodać wszystkie przyprawy
- na koniec zmiksować dip blender, by rozdrobnić każde kawałki sera, które jeszcze się nie roztopiły – dzięki temu ułatwimy ten proces, całość dobrze się połączy, będzie gładka i aksamitna. Jeśli konsystencja jest za gęsta (zależy też od użytych serów) dodać jeszcze śmietanki i ponownie zmiksować
- dip podawać na ciepło, bo gdy stygnie, to gęstnieje. Można użyć niewielkiego podgrzewacza, by utrzymać temperaturę i odpowiednią konsystencję dipu.
- podawać do nachos, słupków z warzyw lub z innymi przekąskami do maczania

