Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Dip serowy

Kremowy, lekko pikantny dip serowy do maczania – głównie nachos, ale też kawałków warzyw czy innych przekąsek.

Mój dip serowy do nachos powstał z serów cheddar i ementaler. Można też użyć samego cheddara – ten ser jest wyrazisty i idealny właśnie do dipów i sosów serowych. Mówię tu o młodym serze, który jest miękki – taki wybierzcie, bo im dojrzalsze sery tym są twardsze i trudniej się roztapiają.

Ilość dipu z tego przepisu to dwie miseczki widoczne na zdjęciu (to mała miseczka o średnicy 9 cm i pojemności ok. 120 ml). Takie dwie miseczki, czyli ilość z tego przepisu, jest idealna do średniej miski nachos (oraz do ilości nachos z tego przepisu).

Dip serowy - przepis

ok. 250 ml

Składniki

  • 75 g sera cheddar
  • 75 g sera ementaler
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta papryki ostrej

Wykonanie

  • śmietankę wlać do średniego garnka i podgrzać – ale nie do wrzenia! Ma być po prostu gorąca. Ustawić mały ogień
  • sery pokroić na niewielkie kawałki i wrzucić do śmietanki. Mieszać od czasu do czas aż sery znacząco się roztopią. Pod żadnym pozorem nie gotować całości! Utrzymywać tylko taką temperaturę, która pozwala roztapiać sery.
  • dodać wszystkie przyprawy
  • na koniec zmiksować dip blender, by rozdrobnić każde kawałki sera, które jeszcze się nie roztopiły – dzięki temu ułatwimy ten proces, całość dobrze się połączy, będzie gładka i aksamitna. Jeśli konsystencja jest za gęsta (zależy też od użytych serów) dodać jeszcze śmietanki i ponownie zmiksować
  • dip podawać na ciepło, bo gdy stygnie, to gęstnieje. Można użyć niewielkiego podgrzewacza, by utrzymać temperaturę i odpowiednią konsystencję dipu.
  • podawać do nachos, słupków z warzyw lub z innymi przekąskami do maczania

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)