Pikantna, mocno pomidorowa i szybka w przygotowaniu salsa meksykańska do nachos. Konsystencja idealna do nabierania czipsami czy właśnie nachos.
Ta salsa pomidorowa jest podobna do meksykańskiego oryginału, jednak, ze względu na niedobór aromatycznych pomidorów w naszym kraju, polecam ją przygotować właśnie z pomidorów z puszki. Dzięki temu oraz średniemu zmiksowaniu, ma idealną, bardziej gęstą konsystencję do nabierania czipsów i nachos. W sam raz na sylwestrowe i karnawałowe imprezy.
Natomiast salsę że świeżych pomidorów, nie tak bardzo rozdrobnioną, polecam przygotowywać w sezonie letnim i wykorzystywać do grzanek z pieczywa czy lekkich dań z mięsa lub jajek.
Fani kolendry niech pod koniec miksowania dorzucą jej garść – ja ją pominęłam.
Ilość sosu z tego przepisu to cztery miseczki widoczne na zdjęciu (to mała miseczka o średnicy 9 cm i pojemności ok. 120 ml). Dwie miseczki tej salsy, czyli połowa ilości z tego przepisu, jest idealna do średniej miski nachosów (oraz do ilości nachosów z tego przepisu).