Przepisy • Fotografia kulinarna
Katarzyna Anders

Salsa pomidorowa do nachos

Pikantna, mocno pomidorowa i szybka w przygotowaniu salsa meksykańska do nachos. Konsystencja idealna do nabierania czipsami czy właśnie nachos.

Ta salsa pomidorowa jest podobna do meksykańskiego oryginału, jednak, ze względu na niedobór aromatycznych pomidorów w naszym kraju, polecam ją przygotować właśnie z pomidorów z puszki. Dzięki temu oraz średniemu zmiksowaniu, ma idealną, bardziej gęstą konsystencję do nabierania czipsów i nachos. W sam raz na sylwestrowe i karnawałowe imprezy.

Natomiast salsę że świeżych pomidorów, nie tak bardzo rozdrobnioną, polecam przygotowywać w sezonie letnim i wykorzystywać do grzanek z  pieczywa czy lekkich dań z mięsa lub jajek.

Fani kolendry niech pod koniec miksowania dorzucą jej garść – ja ją pominęłam.

Ilość sosu z tego przepisu to cztery miseczki widoczne na zdjęciu (to mała miseczka o średnicy 9 cm i pojemności ok. 120 ml). Dwie miseczki tej salsy, czyli połowa ilości z tego przepisu, jest idealna do średniej miski nachosów (oraz do ilości nachosów z tego przepisu).

Salsa pomidorowa do nachos - przepis

ok. 500 ml

Składniki

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1/4 papryki zielonej, dużej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki, ewentualnie cytryny
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wykonanie

  • do malaksera wrzucić cebulę oraz papryczkę chili i drobno zmiksować
  • następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat, wszystkie przyprawy i zmiksować
  • pod koniec dorzucić zieloną paprykę i jeszcze raz zmiksować, ale tak by zostały wyraźne kawałki papryki
  • przełożyć do miseczki i podawać z nachos lub czipsami

Przepis własny inspirowany przepisem na salsę Pico de Gallo z www.mexicanrecipes.me

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)