Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy z domową konfiturą, na migdałowym spodzie, dekorowany lukrem, płatkami migdałów i chrupiącymi wiórkami pomarańczowymi.

Mój mazurek pomarańczowy jest bardzo intensywny, ale nie ma ani odrobiny gorzkiej nuty, która często występuje w pomarańczowych konfiturach. Wiem, że są jej zwolennicy, natomiast ja za nią nie przepadam i to propozycja dla właśnie takich osób :) Dlatego też konfitura na moim mazurku jest domowa i i przyrządzana bez skórki, z dokładnie wyfiletowanych pomarańczy, a wiórki na wierzchu mazurka są kandyzowane, słodkie i również domowe (i bardzo chrupiące!) – tutaj przepis jak je zrobić.

Klasyczny mazurek pomarańczowy, obok kajmakowego z bakaliami, czy z kajmakowego z czekoladą i orzechami, po prostu musi zagościć na Waszym wielkanocnym stole.

Mazurek migdałowo-pomarańczowy

na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem

Składniki

spód

  • 250 g mąki pszennej krupczatki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

konfitura

  • 5 pomarańczy
  • 320 g cukru
  • 1 mała laska wanilii

lukier

  • 80 g cukru pudru
  • 1 i ½ łyżki mleka
  • 1 łyżeczka soku pomarańczowego

dekoracja

Wykonanie

  • oddzielić białka i żółtka
  • wymieszać mąkę, migdały, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki
  • kulę ciasta schłodzić ok. 30 min. lodówce
  • na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
  • odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
  • ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
  • przygotowany spód ponownie schłodzić w lodówce
  • papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
  • spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
  • spód wystudzić
  • jeśli z pomarańczy potrzebujemy też skórkę, to teraz ją zeskrobać. Jeśli nie to po protsu zacząć filetowanie
  • wyfiletować pomarańcze, tzn. wyciąć cały miąższ pozbywając się wszelkich białych błonek
  • kawałki pomarańczy zmiksować w blenderze
  • pomarańcze umieścić w garnku z cukrem i ziarenkami z laski wanilii i gotować na średnim ogniu przez ok. 1 godzinę, aż otrzymamy konsystencję typowej konfitury. Po wystudzeniu konfitura jeszcze nieco nam zgęstnieje. Nie może być zbyt rzadka by nie wsiąkła w spód
  • gotową konfiturę wystudzić niemal całkowicie. Jeśli konsystencja jest odpowiednia to wyłożyć ja na wystudzony spód. Jeśli nie, to można ją jeszcze odparować
  • gdy konfitura na mazurku zgęstnieje, to utrzeć lukier i wylać go na konfiturę robiąc mazy
  • szybko posypać płatkami migdałów i wiórkami, jeszcze zanim lukier zgęstnieje, tak by migdały i wiórki przykleiły się
  • mazurek przechowywać w chłodzie
Mazurek migdałowo-pomarańczowy
Mazurek migdałowo-pomarańczowy
Mazurek migdałowo-pomarańczowy

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)