by Katarzyna Anders

Mazurek kajmakowy z bakaliami

MazurkiCiasta, torty, tartyWielkanocKajmakKuchnia polska

Wielkanocna klasyka – słodki i bardzo dekoracyjny mazurek kajmakowy z bakaliami.

Spód jest kruchy i rozpływa się w ustach a z ciastem się świetnie pracuje.

Kajmak proponuję z puszki. Oczywiście najlepszy jest domowy, ale to jest opcja super szybka :) Tylko trzeba zwrócić uwagę, by kupić kajmak, który jest czystym ugotowanym mlekiem słodzonym, a nie masą kajmakopodobną z dodatkami i chemią. Na pewno przynajmniej jeden producent na polskim rynku ma taki kajmak, więc poszukajcie :) Wtedy po prostu oszczędzamy czas na gotowaniu puszki z mlekiem słodzonym.

Do upieczenia nie potrzebujemy formy – pieczemy bezpośrednio na blasze. Przepis jest na mazurek wielkości 25 na 30 cm oraz rant, który ozdobi nasz mazurek i zapobiegnie ewentualnemu wypłynięciu kajmaku.

Górę ozdabiamy sporą ilością bakalii. Opcja dla artystycznych dusz, to ułożyć piękny wielkanocny wzór :) Polecam by wzór ściśle pokrywał całą powierzchnię – wtedy bakalie na wierzchu dodają nam sporo smaku, a np kwaśna żurawina świetnie kontrastuje ze słodkim kajmakiem. Natomiast opcja dla zabieganych to posiekać i wymieszać odpowiednią ilość bakalii i posypać nimi całą powierzchnię mazurka – to też pięknie wygląda!

Mazurek kajmakowy z bakaliami – przepis

Porcja

na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem

Składniki

spód

  • 350 g mąki pszennej krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 250 g kajmaku
  • bakalie (na moim mazurku: kandyzowany ananas i papaja, orzechy laskowe, płatki migdałów, suszona morela i żurawina)

Wykonanie

  • oddzielić białka i żółtka
  • wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach - ładnie i szybko łączy składniki
  • na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
  • odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
  • ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek - na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów - wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
  • papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
  • spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
  • spód wystudzić
  • na spód wyłożyć kajmak i rozsmarować równomiernie
  • na kajmaku ułożyć dowolny wzór z bakalii, tak by pokrył całą powierzchnię. Lub wersja szybsza: posiekać odpowiednią ilość bakalii i posypać nimi kajmak, tak by przykryły całą powierzchnię
  • mazurek schłodzić, by kajmak nieco stężał i przechowywać go również w chłodzie

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MazurkiCiasta, torty, tartyWielkanocKajmakKuchnia polska
Przepis na spód z blogu Moje wypieki. Pomysł na całość własny