Mazurek kajmakowy z bakaliami - przepis
na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem
Składniki
spód
- 350 g mąki pszennej krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 250 g kajmaku
- bakalie (na moim mazurku: kandyzowany ananas i papaja, orzechy laskowe, płatki migdałów, suszona morela i żurawina)
Wykonanie
- oddzielić białka i żółtka
- wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach – ładnie i szybko łączy składniki
- na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
- odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
- ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek – na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów – wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
- papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
- spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
- spód wystudzić
- na spód wyłożyć kajmak i rozsmarować równomiernie
- na kajmaku ułożyć dowolny wzór z bakalii, tak by pokrył całą powierzchnię. Lub wersja szybsza: posiekać odpowiednią ilość bakalii i posypać nimi kajmak, tak by przykryły całą powierzchnię
- mazurek schłodzić, by kajmak nieco stężał i przechowywać go również w chłodzie

