Wielkanocna klasyka – słodki i bardzo dekoracyjny mazurek kajmakowy z bakaliami.
Spód jest kruchy i rozpływa się w ustach a z ciastem się świetnie pracuje.
Kajmak proponuję z puszki. Oczywiście najlepszy jest domowy, ale to jest opcja super szybka :) Tylko trzeba zwrócić uwagę, by kupić kajmak, który jest czystym ugotowanym mlekiem słodzonym, a nie masą kajmakopodobną z dodatkami i chemią. Na pewno przynajmniej jeden producent na polskim rynku ma taki kajmak, więc poszukajcie :) Wtedy po prostu oszczędzamy czas na gotowaniu puszki z mlekiem słodzonym.
Do upieczenia nie potrzebujemy formy – pieczemy bezpośrednio na blasze. Przepis jest na mazurek wielkości 25 na 30 cm oraz rant, który ozdobi nasz mazurek i zapobiegnie ewentualnemu wypłynięciu kajmaku.
Górę ozdabiamy sporą ilością bakalii. Opcja dla artystycznych dusz, to ułożyć piękny wielkanocny wzór :) Polecam by wzór ściśle pokrywał całą powierzchnię – wtedy bakalie na wierzchu dodają nam sporo smaku, a np kwaśna żurawina świetnie kontrastuje ze słodkim kajmakiem. Natomiast opcja dla zabieganych to posiekać i wymieszać odpowiednią ilość bakalii i posypać nimi całą powierzchnię mazurka – to też pięknie wygląda!