Kandyzowane wiórki pomarańczowe - przepis
około 2 kopiastych łyżek
Składniki
- 3 niewoskowane pomarańcze
pierwsze gotowanie
- trochę wody, do zakrycia wiórków
drugie gotowanie
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
dodatkowo
- skrobak do cytrusów
Wykonanie
- pomarańcze wyszorować i wyparzyć
- za pomocą skrobaka do cytrusów zetrzeć skórkę z pomarańczy tak, by tworzyła wiórki (najlepiej jak najdłuższe)
- umieścić w małym garnuszku i zalać wodą do zakrycia. Gotować aż zawrzy. Wtedy wylać wodę
- do skórki dodać łyżkę wody i 2 łyżki cukru i ponownie zagotować. Gotować kilka minut aż syrop mocno zgęstnieje, niemal cały odparuje, a skórka stanie się przezroczysta, szklista
- odłowić skórkę z syropu za pomocą widelca i wyłożyć na papier do pieczenia, rozkładając luźno, tak by jak najmniej skórek się ze sobą dotykało
- odstawić do wyschnięcia na kilka godzin
- gotowe, suche wiórki, trzymać w szczelnym pojemniku

