Kandyzowane wiórki pomarańczowe

Kandyzowane wiórki pomarańczowe

Chrupiące i słodkie wiórki ze skórki pomarańczowej. Idealne do dekorowania wypieków i deserów wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Bez nutki goryczki.

Ponieważ są cieńsze niż klasyczna kandyzowana skórka, to przyjemnie chrupią. Ja wykorzystałam je do dekoracji mazurka pomarańczowo-migdałowego.

Kandyzowane wiórki pomarańczowe

około 2 kopiastych łyżek

Składniki

  • 3 niewoskowane pomarańcze

pierwsze gotowanie

  • trochę wody, do zakrycia wiórków

drugie gotowanie

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody

dodatkowo

  • skrobak do cytrusów

Wykonanie

  • pomarańcze wyszorować i wyparzyć
  • za pomocą skrobaka do cytrusów zetrzeć skórkę z pomarańczy tak, by tworzyła wiórki (najlepiej jak najdłuższe)
  • umieścić w małym garnuszku i zalać wodą do zakrycia. Gotować aż zawrzy. Wtedy wylać wodę
  • do skórki dodać łyżkę wody i 2 łyżki cukru i ponownie zagotować. Gotować kilka minut aż syrop mocno zgęstnieje, niemal cały odparuje, a skórka stanie się przezroczysta, szklista
  • odłowić skórkę z syropu za pomocą widelca i wyłożyć na papier do pieczenia, rozkładając luźno, tak by jak najmniej skórek się ze sobą dotykało
  • odstawić do wyschnięcia na kilka godzin
  • gotowe, suche wiórki, trzymać w szczelnym pojemniku
Kandyzowane wiórki pomarańczowe
Kandyzowane wiórki pomarańczowe

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)