by Katarzyna Anders

Mazurek kajmakowo-czekoladowy z orzechami

MazurkiOrzechy laskoweCiasta, torty, tartyWielkanocCzekoladaKajmakKuchnia polska

Słodki, wielkanocny mazurek kajmakowo-czekoladowy z podprażonymi orzechami laskowymi.

Mazurek jest inspirowany szkockim ciastem milionera składającym się właśnie z kruchego spodu, masy karmelowej i czekolady.

Kajmak proponuję z puszki. Trzeba jedynie zwrócić uwagę, by kupić kajmak, który jest czystym ugotowanym mlekiem słodzonym, a nie masą kajmakopodobną z dodatkami i chemią. Na pewno przynajmniej jeden producent na polskim rynku ma taki kajmak, więc poszukajcie :) Wtedy po prostu oszczędzamy czas na gotowaniu puszki z mlekiem słodzonym, ale jeśli mamy czas możemy oczywiście użyć domowego kajmaku.

Do upieczenia nie potrzebujemy formy – pieczemy bezpośrednio na blasze. Przepis jest na mazurek wielkości 25 na 30 cm oraz rant, który ozdobi nasz mazurek i zapobiegnie ewentualnemu wypłynięciu kajmaku.

Podprażone orzechy laskowe dodają nam smaku i ozdabiają nam mazurek, dlatego proponuję je różnorodnie posiekać, zostawiając większe i mniejsze kawałki, które będą ładnie wyglądać na wierzchu.

Mazurek kajmakowo-czekoladowy z orzechami – przepis

Porcja

na mazurek wielkości 25 na 30 cm z ozdobnym rantem

Składniki

spód

  • 350 g mąki pszennej krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 250 g kajmaku
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 40 g orzechów laskowych

Wykonanie

  • oddzielić białka i żółtka
  • wymieszać mąkę, cukier puder i masło, a po chwili dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść by masa się nie nagrzała, ponieważ to kruche ciasto. Można do tego użyć miksera na średnich obrotach - ładnie i szybko łączy składniki
  • na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na grubość ok 6 mm
  • odmierzyć prostokąt wielkości 25 na 30 cm i dociąć ciasto
  • ciasto, które odkroimy powinno nam idealnie wystarczyć na wykonanie niewielkiego rantu. Odcięte ciasto wałkujemy dłońmi w niewielki wałeczek i układamy na brzegach. Następnie przyciskamy widelcem, by spłaszczyć nieco wałek i stworzyć wzorek. Ciasta starczy na pojedynczy wałeczek - na pewno nie wystarczy go nam na zawinięcie warkocza, natomiast ja zdecydowanie polecam na mazurkach robienie jak najmniejszych ozdobnych rantów - wtedy więcej mazurka będzie pokryte masą
  • papier do pieczenia z ciastem przekładamy na blachę
  • spód piec w 200ºC przez 20 min, aż do złotego rumianego koloru
  • spód wystudzić
  • na spód wyłożyć kajmak i rozsmarować równomiernie, a następnie schłodzić w lodówce, aż kajmak stężeje na tyle, by można było na nim rozsmarować warstwę czekolady
  • orzechy laskowe posiekać dość grubo, żeby ładnie prezentowały się na mazurku, a następnie podprażyć je kilka minut na suchej patelni i nieco przestudzić
  • czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
  • szybko rozsmarować czekoladę na kajmaku - trzeba się spieszyć, bo czekolada w połączeniu z zimnym kajmakiem szybko tężeje
  • następnie szybko rozsypać orzechy na czekoladzie. Orzechy mogą być jeszcze nieco ciepłe z podprażania - to ułatwi ich przyklejenie się do czekolady, jeśli ta zdążyła nam już stężeć
  • mazurek przechowywać w chłodzie

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
MazurkiOrzechy laskoweCiasta, torty, tartyWielkanocCzekoladaKajmakKuchnia polska
Przepis na spód z blogu Moje wypieki. Pomysł na całość własny