Lody mleczne śmietankowo-jagodowe - przepis
1,5 l lodów
Składniki
- puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego o pojemności ok. 400 g
- 200 ml śmietany 30%
- 140 g cukru pudru
- 250 g jagód leśnych (można użyć 250 do 300 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie
- puszkę z mlekiem oraz śmietanę schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin
- jagody opłukać, a następnie osuszyć. Jeśli natomiast używamy mrożonych, to wyjąć je z zamrażarki na około 20 minut przed robieniem lodów
- przed ubijaniem mleka i śmietany, najpierw przygotować jagody – do jagód dodać cukier puder oraz sok z cytryny i zmiksować krótko w blenderze – nie musi być to idealnie gładka masa – miksujemy raczej z grubsza
- śmietanę przelać do miski i ubić, pod koniec ubijania dodając ok. 1/3 cukru pudru (dokładny podział nie jest istotny)
- schłodzone mleko przelać do innej dużej miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 40 sekund do 1 minuty. Pod koniec miksowania dodać ok. 2/3 cukru pudru
- do dużej miski z ubitym mlekiem dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Teraz dodać zmiksowane jagody i bardzo delikatnie, na niskich obrotach i krótko zmiksować – jedynie do połączenia mas
- masę przelać do o pojemności minimum 1,5 l i wstawić do zamrażarki na minimum 8 godzin




