Lody mleczne śmietankowo-malinowe - przepis
1,5 l lodów
Składniki
- puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego o pojemności ok. 400 g
- 200 ml śmietany 30%
- 140 g cukru pudru
- 300 g malin
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- puszkę z mlekiem oraz śmietanę schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin
- maliny opłukać, a następnie osuszyć. Umieścić w miseczce i rozgnieść je z grubsza widelcem lub łyżka – część może się całkiem rozpaść, niektóre mogę zostać w całości. Dodać do nich 3 łyżki cukru pudru i przemieszać
- śmietanę przelać do miski i ubić, pod koniec ubijania dodając ok. 1/3 cukru pudru (dokładny podział nie jest istotny)
- schłodzone mleko przelać do innej dużej miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 40 sekund do 1 minuty. Pod koniec miksowania dodać ok. 2/3 cukru pudru
- do dużej misku z ubitym mlekiem dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać maliny i naprawdę „z grubsza” i bardzo delikatnie wmieszać je do masy – dosłownie 2 do 3 ruchami. Nie chcemy masy mleczno-śmietanowej dokładnie wymieszać z malinami, a jedynie uzyskać owocowe „mazy.
- masę przelać do o pojemności minimum 1,5 l i wstawić do zamrażarki na minimum 8 godzin
