Lody mleczne stracciatella - przepis
na 4 porcje po 2 gałki
Składniki
- puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego o pojemności ok. 400 g
- 115 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 50 g czekolady mlecznej
dodatkowo
- plastikowy pojemnik o pojemności minimum 1,2 l
Wykonanie
- puszkę z mlekiem schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin
- czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- schłodzone mleko przelać do dużej miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 40 sekund do 1 minuty
- pod koniec miksowania dodać cukier puder i cukier waniliowy
- na sam koniec na wolnych obrotach wmieszać startą czekoladę
- przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 8 godzin
- jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję, to mniej więcej co 1,5 godziny wyciągać lody z zamrażarki i chwilę miksować. Jednak nie jest to konieczne – niemiksowane lody również będą miękkie po wyjęciu z zamrażarki, jedynie na dnie pojemnika może powstać nieco twardsza, cienka warstwa lodów