Lody mleczne stracciatella

Lody mleczne straciatella

Miękkie i proste lody z kawałkami mlecznej czekolady, robione z mleka zagęszczonego niesłodzonego. Nie wymagają dodawania żółtek.

Są bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy je zmiksować 2 do 3 razy w trakcie mrożenia.

Możemy też w ogóle pominąć miksowanie – wtedy na dnie pojemnika wytworzy się cienka, nieco twardsza warstwa lodów, ale to w niczym nie przeszkadza. Ja osobiście nie miksuję ich wcale – po prostu robię je wieczorem, a rano mam gotowe lody :)

Smakują inaczej niż tradycyjne lody z żółtek i śmietany, ale to pyszny smak – słodki i mleczny.

Z serii lodów z mleka kondensowanego proponuję też lody kawowe.

Lody mleczne stracciatella

na 4 porcje po 2 gałki

Składniki

  • puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego o pojemności ok. 400 g
  • 115 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 50 g czekolady mlecznej

dodatkowo

  • plastikowy pojemnik o pojemności minimum 1,2 l

Wykonanie

  • puszkę z mlekiem schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin
  • czekoladę mleczną zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • schłodzone mleko przelać do dużej miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 40 sekund do 1 minuty
  • pod koniec miksowania dodać cukier puder i cukier waniliowy
  • na sam koniec na wolnych obrotach wmieszać startą czekoladę
  • przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 8 godzin
  • jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję, to mniej więcej co 1,5 godziny wyciągać lody z zamrażarki i chwilę miksować. Jednak nie jest to konieczne – niemiksowane lody również będą miękkie po wyjęciu z zamrażarki, jedynie na dnie pojemnika może powstać nieco twardsza, cienka warstwa lodów

Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)