Lody mleczne kawowe

Lody mleczne kawowe

Miękkie lody kawowe z mleka zagęszczonego niesłodzonego. Nie wymagają dodawania żółtek. Bardzo szybkie i proste.

Smak kawowy uzyskujemy dodając mocną kawę i likier kawowy.

Wystarczy je zmiksować 2 do 3 razy w trakcie mrożenia, ale lody są na tyle puszyste, że można zupełnie pominąć ten etap – wtedy na dnie pojemnika wytworzy się cienka, nieco twardsza warstwa lodów, ale to w niczym nie przeszkadza. Proponuję je zrobić wieczorem, a rano będą gotowe.

Są bardziej mleczne i słodkie niż tradycyjne lody z żółtkami. Coś dla fanów kawy i mleka kondensowanego :)

Dobrym pomysłem jest udekorowanie porcji lodów ziarenkami kawy z czekolady.

Z serii lodów z mleka kondensowanego proponuję też lody stracciatella.

Lody mleczne kawowe

na 4 porcje po 2 gałki

Składniki

  • puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego o pojemności ok. 400 g
  • 115 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 25 ml mocnej kawy
  • 25 ml likieru kawowego

dodatkowo

  • plastikowy pojemnik o pojemności minimum 1,2 l

Wykonanie

  • puszkę z mlekiem schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin
  • zaparzyć mocną kawę i wystudzić ją
  • kawę wymieszać z likierem i mieszankę schłodzić w lodówce aż będzie całkiem zimna
  • schłodzone mleko przelać do dużej miski i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 40 sekund do 1 minuty
  • pod koniec miksowania dodać cukier puder i cukier waniliowy
  • na sam koniec na wolnych obrotach wmieszać mieszankę kawy i likieru
  • przelać do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 8 godzin
  • jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję, to mniej więcej co 1,5 godziny wyciągać lody z zamrażarki i chwilę miksować. Jednak nie jest to konieczne – niemiksowane lody również będą miękkie po wyjęciu z zamrażarki, jedynie na dnie pojemnika może powstać nieco twardsza, cienka warstwa lodów

Przepis, po modyfikacjach, z blogu Moje wypieki

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)