Lody brzoskwiniowo-malinowe Melba - przepis
ponad 1,6 litra lodów
Składniki
- 400 ml śmietanki 30%
- 5 żółtek
- 3 białka
- 165 g drobnego cukru
- 300 g malin
- 1 i ½ łyżki cukru pudru
- 500 g brzoskwiń, dojrzałych i słodkich, waga po odpestkowaniu (tj dwie spore brzoskwinie)
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie
- brzoskwinie umyć, odpestkować i pokroić w niewielką kostkę (wraz ze skórką!). Następnie umieścić w garnuszku z łyżeczką masła i podgrzewać kilka do kilkunastu minut aż owoce zmiekną i się rozpadną. Wtedy zblendować je na gładko i dodatkowo przetrzeć dokładnie przez sito, by pozbyć się skórki (nie usuwaliśmy wcześniej skórki, bo daje lepszy smak i kolor). Wstawić do lodówki do schłodzenia
- maliny oczyścić/umyć, a następnie umieścić w garnuszku wraz z cukrem pudrem i postawić na małym ogniu. Podgrzewać kilka minut aż owoce puszczą sok i się rozpadną. Wtedy przetrzeć je dokładnie przez sito, do uzyskania gładkiego malinowego purée. Wstawić do lodówki do schłodzenia
- jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
- cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
- śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
- śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
- białka dokładnie oddzielić od żółtek
- do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
- 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
- należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
- wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera
- masę podzielić na dwie części – do połowy delikatnie wmieszać zimne purée z malin, a do drugiej zimne purée z brzoskwiń
- do formy o pojemności minimum 1,7 l wlać najpierw warstwę brzoskwiniową, a następnie delikatnie wylać na nią warstwę malinową
- włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
- lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 do 5 min. przed serwowaniem
