Lody waniliowe bez maszynki i mieszania

Lody waniliowe bez maszynki i mieszania

Najlepsze domowe lody bez żadnego mieszania i bez maszynki do lodów! Są puszyste i łatwo się nakładają – jak tradycyjne lody z maszyny. A w smaku są kremowe, słodkie, idealne! Jak z najlepszej lodziarni :)

Składem różnią się niewiele od tradycyjnych lodów z maszyny (m.in. dodatek białek), natomiast technika wykonania powoduje, że udają się bez żadnego mieszania, są puszyste i lekkie.

Tajemnica polega na ubiciu wszystkich składników z dodatkiem cukru na 3 osobne puszyste masy, które po połączeniu trzymają strukturę.

Lody można przygotować na całych 3 jajkach, a można też na całych 5 jajkach, ale ja uważam, że ich smak i struktura mocno zyskują przy 5 żółtkach i 3 białkach, czyli bardziej w stronę tradycyjnych przepisów na lody, z dużą ilością żółtek. A dodatkowe białka można zużyć np. w lekkim omlecie – na odchudzanie po lodach ;)

Ten przepis można traktować jako bazowy dla innych smaków lodów i niedługo z pewnością będę to testować :)

Ostrzeżenie dla zainteresowanych – lody zawierają surowe jajka i nie można tutaj zastosować podgrzewania na parze żółtek, a dodatkowo mamy jeszcze pianę z białek. Tutaj ochroną jest umycie jajek detergentem przeciwbakteryjnym (polecam ten sposób), następnie krótkie sparzenie skorupek wrzątkiem, a także zakup jaj ze sprawdzonych ferm. Jedni powiedzą, że to absolutnie wystarczy, inni, że salmonella i tak może się zdarzyć. Tak więc jest to Wasza indywidualna decyzja. Ja bardzo często używam w kuchni surowych jajek, a też na świecie jest zbyt wiele przepisów je zawierających, by z tej dobroci rezygnować (np. tiramisu – jedyne prawdziwe jest z jajkami. Bez nich to nie tiramisu, tylko jakiś śmietanowy deser).

Ale na pewno nie powinny ryzykować kobiety w ciąży czy dzieci. Dla nich polecam przepyszne lody na mleku kondensowanym, również bez maszyny i bez mieszania: mleczne lody stracciatella i mleczne lody kawowe.

Lody waniliowe bez maszynki i mieszania

1,5 litra lodów

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 165 g drobnego cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Wykonanie

  • jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
  • laskę wanilii przekroić na pół i wyskrobać ziarenka. Ziarenka najlepiej rozetrzeć z niewielką ilością cukru, by oddzieliły się od siebie, a następnie wmieszać do cukru podanego w przepisie.
  • cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
  • śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
  • śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
  • białka dokładnie oddzielić od żółtek
  • do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
  • 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
  • należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
  • wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera
  • masę przelać do formy o pojemności minimum 1,5 l
  • włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
  • lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem
Lody waniliowe bez maszynki i mieszania

Przepis własny. Technika inspirowana kilkoma przepisami m.in. z blogu Poezja Smaku

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)