by Katarzyna Anders

Lody tiramisu z Amaretti bez maszyny

Lody i mrożoneWalentynkiPrzyjęcia i imprezyNa upałyŚmietanaAmarettoKawaBez glutenu

Lody tiramisu bez maszyny i bez mieszania, z ciasteczkami amaretti i czekoladą, posypane kakao. Przepyszne domowe lody – są puszyste i miękkie.

A smak tiramisu z amaretti to był strzał w dziesiątkę! Smak jest niepowtarzalny i co chwila natrafiamy na małą niespodziankę w postaci ciastka czy kawałka czekolady. Takie lody to pełnoprawny, bogaty deser – zresztą bardzo sycący ;) Polecam!

Pod linkami znajdziecie przepisy na inne smaki lodów bez maszynki i bez mieszania: lody waniliowe oraz chrupiące lody orzechowe z karmelizowanymi orzechami.

Lody tiramisu z Amaretti bez maszyny – przepis

Porcja

1,5 litra lodów

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 165 g drobnego cukru
  • 40 ml mocnej kawy (z 2 łyżeczek)
  • 40 ml likieru amaretto
  • 50 g czekolady mlecznej
  • ok. 25 ciasteczek amaretti

do posypania

  • ok. 1 łyżeczka kakao

Wykonanie

  • zaparzyć 40 ml bardzo mocnej kawy, wręcz esencji. Ja użyłam do tego 2 łyżek kawy mielonej. Łatwiej będzie to zrobić z rozpuszczalnej - wtedy można użyć nawet mniej wody. Kawę całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce
  • czekoladę drobno posiekać
  • jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
  • cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
  • śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
  • śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
  • białka dokładnie oddzielić od żółtek. Do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
  • 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
  • należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
  • wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera
  • połowę masy odlać do drugiej miski i dodać: do pierwszej masy połowy kawę, a do drugiej masy likier amaretto i delikatnie wymieszać. Należy to robić w miarę szybko, by masy nie opadały i nie nagrzały się
  • do formy o pojemności minimum 1,5 l wlewać kolejno: ½ masy kawowej, następnie ułożyć kilka ciastek i sypnąć trochę czekolady, później ½ masy amaretto, znów kilka ciastek i trochę czekolady, pozostałe ½ masy kawowej, kilka ciastek i resztę czekolady i na koniec pozostałe ½ masy amaretto, a wierzchu położyć jeszcze kilka ciastek. Tak naprawdę masy można wlać w dowolny sposób, ważne jedynie, by w środku znalazły się równomiernie rozłożone ciastka oraz warstwy czekolady
  • włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
  • lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem i posypać wierzch kakao

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Lody i mrożoneWalentynkiPrzyjęcia i imprezyNa upałyŚmietanaAmarettoKawaBez glutenu
Przepis własny