Lody tiramisu z Amaretti bez maszyny - przepis
1,5 litra lodów
Składniki
- 400 ml śmietanki 30%
- 5 żółtek
- 3 białka
- 165 g drobnego cukru
- 40 ml mocnej kawy (z 2 łyżeczek)
- 40 ml likieru amaretto
- 50 g czekolady mlecznej
- ok. 25 ciasteczek amaretti
do posypania
- ok. 1 łyżeczka kakao
Wykonanie
- zaparzyć 40 ml bardzo mocnej kawy, wręcz esencji. Ja użyłam do tego 2 łyżek kawy mielonej. Łatwiej będzie to zrobić z rozpuszczalnej – wtedy można użyć nawet mniej wody. Kawę całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce
- czekoladę drobno posiekać
- jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
- cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
- śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
- śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
- białka dokładnie oddzielić od żółtek. Do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
- 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
- należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
- wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera
- połowę masy odlać do drugiej miski i dodać: do pierwszej masy połowy kawę, a do drugiej masy likier amaretto i delikatnie wymieszać. Należy to robić w miarę szybko, by masy nie opadały i nie nagrzały się
- do formy o pojemności minimum 1,5 l wlewać kolejno: ½ masy kawowej, następnie ułożyć kilka ciastek i sypnąć trochę czekolady, później ½ masy amaretto, znów kilka ciastek i trochę czekolady, pozostałe ½ masy kawowej, kilka ciastek i resztę czekolady i na koniec pozostałe ½ masy amaretto, a wierzchu położyć jeszcze kilka ciastek. Tak naprawdę masy można wlać w dowolny sposób, ważne jedynie, by w środku znalazły się równomiernie rozłożone ciastka oraz warstwy czekolady
- włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
- lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem i posypać wierzch kakao

