Lody batonikowe bez maszyny i mieszania - przepis
1,5 litra lodów
Składniki
- 400 ml śmietanki 30%
- 5 żółtek
- 3 białka
- 160 g drobnego cukru
- ok. 200 g ulubionych batoników (u mnie: twix, 3bit, lion, lion white i duplo)
Wykonanie
- batoniki posiekać na różnej wielkości kawałki, ale większość na małe – takie później lepiej się je
- jajka umyć detergentem przeciwbakteryjnym (np. mydłem), a następnie krótko sparzyć skorupki wrzątkiem (dosłownie przez moment, by białka nie zaczęły się ścinać). By jajka nie pękły, powinny być w temperaturze pokojowej. Już po sparzeniu, schłodzić jajka w lodówce, by lepiej się ubiły
- cukier podzielić mniej więcej na 3 równe części. Nie musi to być bardzo dokładny podział
- śmietana i jajka powinny być mocno schłodzone
- śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając 1/3 cukru
- białka dokładnie oddzielić od żółtek
- do 5 żółtek dodać 1/3 cukru i ubijać długo, a masa zrobi się niemal biała, gęsta i puszysta
- 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostałą 1/3 cukru
- należy uważać by nie przebić śmietany i białek oraz by do każdego ubijania używać odtłuszczonej, suchej miski i łopatek miksera – najważniejsze jest to przy ubijaniu białek
- wszystkie trzy sztywne masy połączyć delikatnie na niskich obrotach miksera
- batoniki wsypać do lodowej masy i delikatnie wymieszać. Można też zostawić trochę batoników i posypać nimi wierzch lodów po przelaniu masy do formy
- lodową masę przelać do formy o pojemności minimum 1,5 l
- włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba mieszać!
- lody wystarczy wyjąć z zamrażarki na 3 min. przed serwowaniem

