Katarzyna Anders

Ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami, orzechami i kruszonką

Puszyste, lekkie ciasto drożdżowe z wilgotnymi jabłkami prażonymi, orzechami i rodzynkami oraz słodką maślaną kruszonką. Czy może być coś lepszego do kawy?

Przepis na ciasto drożdżowe jest bardzo łatwy. Na blogu jest już ciasto drożdżowe z porzeczkami z tego przepisu. Ciasto robi się szybko i bezproblemowo. Ważne jest jedynie by prażone jabłka nie były zbyt mokre i aby rozłożyć je jak najbardziej równomiernie na cieście, gdyż ma ono tendencję do mocnego wyrastania i nie chcemy, by było nierównomiernie obciążone.

Jeśli bardzo lubcie orzechy i rodzynki to nic nie stoi na przeszkodzie, by zwiększyć ich ilość w przepisie :) Możecie również dodać swoje inne, ulubione bakalie – dzięki wilgotności jabłek nie wyschną podczas pieczenia, a na pewno wzbogacą smak ciasta.

Ciasto drożdżowe z prażonymi jabłkami, orzechami i kruszonką - przepis

forma prostokątna 25 na 36 cm

Składniki

ciasto

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej 550)
  • 25 g drożdży świeżych
  • 130 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka, lekko ciepłego

warstwa jabłek

  • 600 g jabłek prażonych
  • 40 g orzechów włoskich lub pekan
  • 30 g rodzynek
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej

kruszonka

  • 90 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 160 g mąki

do posypania

  • cukier puder

Wykonanie

  • przygotować prażone jabłka wg tego przepisu, a następnie ostudzić – na drożdżówki potrzebna będzie niecała 1/3 ilości z przepisu, to jest z ok. 0,75 kg jabłek. Jeśli używamy gotowych jabłek, to zostawić je by ogrzały się do temperatury pokojowej
  • odmierzyć wszystkie składniki. Z nich będziemy odejmować część na rozczyn drożdżowy. W kubku umieścić połowę podanej ilości mleka, całe drożdże oraz dodać łyżkę cukru i mąki. Dokładnie rozmieszać i zostawić na 10 do 15 min. do wyrośnięcia
  • rozpuścić masło i zostawić je do przestudzenia
  • składniki na kruszonkę połączyć i szybko wymieszać (najłatwiej za pomocą miksera), by stworzyły grudkowaty “piasek”. Następnie kruszonkę odłożyć do lodówki
  • do dużej miski dać wszystkie składniki oprócz masła, dodać rozczyn i wymieszać. Wyrabiać za pomocą miksera z hakiem do ciasta. Po ok. 3 minutach dodawać stopniowo masło wciąż wyrabiając, aż ciasto stanie się jednolite. Wyrabiać do momentu, gdy ciasto stanie się elastyczne i gładkie
  • ciasto w misce przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, tj. na ok 1 godzinę
  • do prażonych jabłek dodać rodzynki i posiekane orzechy
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia
  • ciasto wyłożyć do formy pomagając sobie łyżką i wyrównać. Odstawić ciasto na ok. 25 min. do podrośnięcia
  • po tym czasie posypać wierzch ciasta bułka tartą – zapobiegnie to rozmoczeniu z powodu ewentualnej wilgoci z jabłek
  • wyłożyć na ciasto jabłka – robić to po trochu, ostrożnie i jak najbardziej równomiernie, aż po same brzegi, gdyż mniej obciążone brzegi mają tendencję do unoszenia się podczas pieczenia. Nierównomierne obciążenie wierzchu ciasta sprawi, że jego powierzchnia po upieczeniu będzie falowana – nie szkodzi to w smaku – zapadnięte elementy to nie zakalec, natomiast lepiej tego unikać. Posypać ciasto kruszonką
  • piec w 180ºC przez 30 do 45 minut, aż ciasto mocno wyrośnie, kruszonka będzie złota i zrumieniona, a patyczek włożony w ciasto suchy
  • ciasto po wyjęciu z piekarnika przestudzić kilkanaście min., a następnie wyjąć z formy i wystudzić. Gdy będzie jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem
  • ciasto przechowywać dobrze przykryte, by nie wysychało

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)