by Katarzyna Anders

Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką

Słodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweJabłkaCynamonKuchnia polska

Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką, polane lukrem, to najbardziej jesienne drożdżówki jakie możecie sobie wymarzyć. Ciasto z mojego sprawdzonego przepisu na drożdżówki – tutaj w wersji z truskawkami. Natomiast przepis świetne na jabłka prażone do słoików znajdziecie tutaj.

Drożdżówki są konkretne, wilgotne dzięki jabłkom i kruszonka polana lukrem dodaje im odpowiedniej słodyczy. Gorąco polecam na jesienne, leniwe popołudnia, jako idealny podwieczorek do kawy.

Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką – przepis

Porcja

9 średniej wielkości drożdżówek

Składniki

Ciasto

  • 300 g maki pszennej chlebowej
  • 50 g masła, roztopionego i chłodnego
  • 45 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 120 ml mleka, letniego
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli

Jabłka

  • ok. 3 łyżeczki bułki tartej lub mąki pszennej

Do posmarowania

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka mleka

Kruszonka

  • 35 g mąki pszennej
  • 25 g zimnego masła
  • 20 g cukru

Lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

  • przygotować prażone jabłka wg tego przepisu, a następnie ostudzić - na drożdżówki potrzebna będzie niecała 1/3 ilości z przepisu, to jest z ok. 0,75 kg jabłek. Jeśli używamy gotowych jabłek, to zostawić je by ogrzały się do temperatury pokojowej
  • przygotować rozczyn: z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, całe drożdże, dodać je do mleka i rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł
  • w misce umieścić mąkę, cukier, jajko, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
  • następnie dodać roztopione, ale chłodne masło i wyrabiać ciasto – najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Wyrobić kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
  • kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok 1 do 1,5 godziny
  • przygotować kruszonkę - szybko zagnieść zimne masło z mąką i cukrem, tak, by jak najmniej dotykać ciasta, by się nie ogrzało - ja to robię na szybko mikserem. Kruszonka powinna mieć konsystencje grubego piasku i grudek - taką wstawić do lodówki
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 9 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 15 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
  • każdą kulę lekko rozgnieść na placek i za pomocą dna szklanki o małej średnicy, wycisnąć na środku dołek. Dołek ma być głęboki, a ciasto w nim cienkie, niemal do blachy
  • jajko wymieszać z łyżeczką mleka i posmarować każdą drożdżówkę - głównie rant. Nasypać do każdej bułeczki, do dołka, bułkę tartą lub mąkę pszenną po ok. 1/3 łyżeczki na drożdżówkę. W każdym dołku umieścić prażone jabłka po 1-2 łyżek na drożdżówkę.  Następnie posypać całość kruszonką
  • drożdżówki piec w temperaturze 190ºC przez ok. 25 minut, aż drożdżówki się przyrumienią. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce
  • przygotować lukier: dokładnie utrzeć łyżką wszystkie składniki. Polukrować drożdżówki polewając je stróżką lukru za pomocą łyżeczki

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Słodkie bułkiCiasta i słodkości drożdżoweJabłkaCynamonKuchnia polska
Przepis własny.