Katarzyna Anders

Jabłka pieczone z masłem orzechowym i sosem karmelowym

Najlepsze jabłka pieczone, bo pełne masła orzechowego, a do tego polane słodkim, domowym sosem karmelowym. Połączenie jabłek, masła orzechowego i karmelu jest idealne – musicie spróbować!

Te jabłka pieczone możecie przygotować z gotowego masła orzechowego – wtedy zdecydowanie polecam zaopatrzyć się w 100% masło orzechowe bez żadnych dodatków, przygotowane wyłącznie z orzechów ziemnych. Możecie również sami zrobić domowe masło – tutaj przepis jak przygotować domowe masło orzechowe. Jest to bardzo proste i przyjemne, a domowe masło orzechowe jest pyszne i zdrowe.  Zarówno domowe jak i kupne, 100% naturalne masło orzechowe polecam szczyptą soli i cukru, które podbiją jego smak.

Jabłka pieczone z masłem orzechowym i sosem karmelowym - przepis

na porcje dla 6 osób

Składniki

  • 6 większych, twardych jabłek
  • 6 łyżek masła orzechowego 100% lub domowego
  • szczypta soli
  • 40 g posiekanych orzechów laskowych prażonych, lub innych orzechów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka masła

sos karmelowy

Wykonanie

  • z jabłek ściąć „czapeczki”, a następnie wydrążyć gniazda nasienne. Wokół każdego owocu zrobić poziome, delikatne nacięcie skórki – zapobiegnie, to pęknięciu jabłka podczas pieczenia
  • każde jabłko oraz jego czapeczkę oprószyć od wewnątrz cynamonem, a następnie od każdego otworu wlać trochę miodu
  • jeśli mamy naturalne niesolone masło orzechowe to dosolić je do smaku i dobrze wymieszać. Do każdego jabłka nałożyć po 1 płaskiej łyżce masła orzechowego
  • orzechy laskowe posiekać, a następnie nałożyć je na wierzch masła orzechowego w każdym jabłku
  • każde jabłko przykryć jego „czapeczką”, a następnie przesmarować z wierzchu masłem
  • jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym przesmarowanym masłem i piec przez około 25 do 35 min (zależnie od wielkości jabłek) w 180ºC
  • przygotować sos karmelowy według tego przepisu. Do 6 jabłek potrzebne będzie około 1/2 porcji podanej w przepisie, natomiast łatwej przyrządzić całość (łatwej się miesza większą ilość karmelu), a resztę sosu wykorzystać do innych deserów
  • gotowe jabłka polać sosem karmelowym i podawać ciepłe

Przepis własny.

Polub i bądź w kontakcie

Zobacz także



Lubisz? :)