Jabłka pieczone z masłem orzechowym i sosem karmelowym - przepis
na porcje dla 6 osób
Składniki
- 6 większych, twardych jabłek
- 6 łyżek masła orzechowego 100% lub domowego
- szczypta soli
- 40 g posiekanych orzechów laskowych prażonych, lub innych orzechów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka masła
sos karmelowy
- 1/2 ilości z przepisu na domowy sos karmelowy
Wykonanie
- z jabłek ściąć „czapeczki”, a następnie wydrążyć gniazda nasienne. Wokół każdego owocu zrobić poziome, delikatne nacięcie skórki – zapobiegnie, to pęknięciu jabłka podczas pieczenia
- każde jabłko oraz jego czapeczkę oprószyć od wewnątrz cynamonem, a następnie od każdego otworu wlać trochę miodu
- jeśli mamy naturalne niesolone masło orzechowe to dosolić je do smaku i dobrze wymieszać. Do każdego jabłka nałożyć po 1 płaskiej łyżce masła orzechowego
- orzechy laskowe posiekać, a następnie nałożyć je na wierzch masła orzechowego w każdym jabłku
- każde jabłko przykryć jego „czapeczką”, a następnie przesmarować z wierzchu masłem
- jabłka ułożyć w naczyniu żaroodpornym przesmarowanym masłem i piec przez około 25 do 35 min (zależnie od wielkości jabłek) w 180ºC
- przygotować sos karmelowy według tego przepisu. Do 6 jabłek potrzebne będzie około 1/2 porcji podanej w przepisie, natomiast łatwej przyrządzić całość (łatwej się miesza większą ilość karmelu), a resztę sosu wykorzystać do innych deserów
- gotowe jabłka polać sosem karmelowym i podawać ciepłe



