by Katarzyna Anders

Domek z piernika – instrukcja wraz ze wzorem do pobrania

Inspiracje

Jak zrobić domek z piernika?. Z moją instrukcją, sprawdzonymi poradami oraz wzorem do druku i wycinania, łatwo przygotujecie swój własny domek z piernika.

Piernikowy domek to cudowna świąteczna dekoracja i zabawa przy przygotowaniu. Gdy poznacie kilka trików i zasad, to budowanie domku z piernika nie będzie miało dla Was żadnych tajemnic!

Przygotowałam dla Was też wzór domku na kartce A4 do wydrukowania na zwykłej, domowej drukarce. Wystarczy wydruk na zwykłym papierze. Po wycięciu wzoru i przyłożeniu go do ciasta, łatwo odtworzycie wzór. Przemyślałam go tak, by nie był skomplikowany i nie posiadał trudnych, ani łamliwych elementów, typu szprosy w oknach, czy komin. Wyszłam z założenia, że nie ma po co ryzykować i się denerwować, a kunsztu można dodać misternymi dekoracjami z lukru. No i chyba się udało :) Ten wzór jest bardzo prosty, a przy tym uroczy, a sam domek spory i solidny.

Zapraszam na mój, myślę że wyczerpujący temat, wpis!

Etapy przygotowywania domku

Domek przygotowujemy etapami. Zależnie jaki wybierzecie przepis, to ciasto musi leżakować bądź nie – mój przepis, który polecam na tę konstrukcję wymaga leżakowania przez 3 dni, zatem musicie przygotować ciasto 3 dni przed pieczeniem. Jeśli korzystacie z innego przepisu, to bywają też takie błyskawiczne, które zaraz po wymieszaniu możemy piec.

Następnie jednego dnia (wystarczy wieczoru) polecam wyciąć z ciasta i upiec elementy, a później zostawić je do przestudzenia.

Drugiego dnia je udekorować. Już po godzinie lukier całkiem wyschnie i tego samego dnia można złożyć domek z pomocą karmelu – to będzie błyskawiczne. Można też składanie spokojnie odłożyć na trzeci dzień. Jeśli pomimo moich zachęt, jednak wybierzecie sposób klejenia na lukier królewski, a nie karmel, to doliczcie jeszcze kilka godzin na sklejanie po kolei wszystkich elementów i czekanie aż stężeją zanim będziecie sklejać następne.

Przepis na ciasto na domek

Domek przygotowałam z mojego ulubionego ciasta piernikowego na pierniki – tu ten przepis na pierniki świąteczne. Ciasto sprawdziło się jako budulec, a przy tym jest przepyszne! Myślę, że warto zrobić domek jadalny, a nie taki typowo dekoracyjny z niedobrego, twardego przepisu. Jeśli taki domek spakujecie później w ozdobną folię celofanową , a jeszcze lepiej w ogromny szklany słój, to będzie piękną dekoracją, która się nie zakurzy i będzie można ja potem skonsumować :)

Jednak możecie użyć dowolnego i swojego ulubionego ciasta piernikowego, pod warunkiem, że to ciasto na pierniki twarde. Moja uwaga – moje ciasto nieco rośnie, podobnie jak inne smaczne ciasta na pierniki – zwykle zawierają spulchniacz w postaci sody czy proszku i dzięki temu takie pierniki są smaczniejsze. Jednak ten wzór domku i jego rozmiar zupełnie niwelują, to że ciasto rośnie, a krawędzie nie będą idealnie równe, stąd macie dowolność wyboru ciasta. Możecie zrobić ciasto piernikowe bez spulchniacza, ale nie będzie tak smakowite.

Natomiast odradzam tu ciasto z melasą na popularne szwedzkie pierniczki, które wychodzą cienkie i idealnie odwzorowują kształty – to ciasto sprawdzi się idealnie na delikatne dekoracyjne pierniczki czy mini domki na kubki, jednak w tym przepisie na duży domek z piernika potrzebne jest grubsze ciasto, które zapewni nam solidne ściany.

Wzór domku na piernik

Wzór na wycięcie ścianek i dachu domku z piernika możecie pobrać tutaj, jak i niżej w przepisie. Wzór jest na trzech kartkach A4. Wydrukujecie go na zwykłej drukarce. Ustawcie brak skalowania, to znaczy wydruk w realnym rozmiarze.

Wycinanie domku

Kształty domku najlepiej wycinać od razu na blasze na której będziemy piec, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dzięki temu wycięty wzór się nie zepsuje podczas przenoszenia. Należy rozwałkować ciasto od razu na papierze, potem przenieść papier na blachę i wtedy położyć na nim wzory do wycięcia i za pomocą niewielkiego noża wyciąć kształty.

Papier i piernik z wierzchu oprószcie delikatnie mąką i nie przyciskajcie wzoru za mocno do ciasta – dzięki temu papier ze wzorem się nie przyklei.

Pieczenie domku

Domek pieczemy nieco dłużej niż w podanym na pierniki przepisie, a to dlatego, ze jest on masywniejszy niż pojedyncze pierniczki. Gdy osiągniecie czas pieczenia podany w przepisie, to wydłużcie go o dosłownie kilka minut i bacznie obserwujcie wypiek, czy jest już gotowy.

Dekorować i składać domek można gdy piernik całkowicie wystygnie i też lekko się utwardzi – najlepiej zatem upiec go dzień wcześniej.

Dekorowanie domku

Domek dekorujemy gdy jest jeszcze w częściach. Jest to zdecydowanie wygodniejsze. “Narysujcie” lukrem królewskim, z tego przepisu dachówki, udekorujcie ściany i okna wzorkami. Zwisające z dachu sople i zakrywanie łączeń to robimy natomiast już po złożeniu domku w całość.

Składanie i klejenie domku

Zdecydowanie polecam Wam do klejenia karmel! Zanim wybrałam swój sposób klejenia, to przeczytałam mnóstwo porad i zrobiłam próby z lukrem na małych piernikowych konstrukcjach. I naprawdę klejenie karmelem to moim zdaniem zdecydowanie lepszy sposób, co zresztą poleca też Martha Stewart, choć jesteśmy tu w mniejszości – większość osób wybiera jednak lukier ze strachu przed karmelem.

Jakie są plusy klejenia lukrem?:

  • jest całkowicie bezpieczny w obsłudze
  • daje możliwość poprawiania błędów i prostowania konstrukcji na bieżąco
  • łączenia i cały lukier pozostaną śnieżnobiałe na długo

Minusy klejenia lukrem:

  • bardzo wolno wiąże – im masywniejsza konstrukcja i większy domek (a ten z tego wpisu jest spory i ciężki), tym trudniejsze ustabilizowanie konstrukcji i kombinowanie z podpieraniem aż lukier całkiem zwiąże
  • niemożliwe jest szybkie sklejenie domku naraz – najlepiej poszczególne elementy kleić po kolei i za każdym razem czekać

Natomiast jakie są plusy klejenia karmelem?:

  • wiąże błyskawicznie – cały domek skleicie w ciągu kilku minut
  • jest niezwykle wytrzymały – sklejone połączenie mocno trzyma i przyklejenie nawet tak stromego i ciężkiego dachu, nie stanowi żadnego problemu. Później domek może stać długo i na pewno się nie zwalali, można go też bez obaw przenosić i ruszać – jest super trwały

Minusy klejenia karmelem:

  • karmel jest niezwykle gorącą substancją i przez to bardzo niebezpieczną. Oparzenia karmelem są bolesne i powstają o wiele łatwiej niż wodą. Zatem, by go używać trzeba mieć nieco wprawy i być bardzo ostrożnym. Jeśli robicie domek z dziećmi, to jest to zdecydowanie etap, w którym powinny uczestniczyć z bardzo dalekiej odległości
  • miejsca łączeń, jeśli przesadzicie z ilością karmelu, mogą później delikatnie odbarwić lukier, którym te łączenia zakrywamy. Jednak moim zdaniem jest to naprawdę delikatny i pomijany efekt, który pojawia się dopiero po jakimś czasie. Dobra radą jest tu użycie niewielkiej ilości karmelu, by zbyt nie wystawał – taka ilość w pełni wystarczy do stworzenia żelaznych wiązań
  • nie ma miejsca na żadne korekty – musicie sobie naprawdę dobrze zaplanować jak domek ma stać na podstawie. Polecam ustawić sobie próbnie ścianki i delikatnie nożykiem zarysować miejsca ścianek na podstawie. Bowiem gdy zanurzycie brzeg ściany w karmelu i przyłożycie do podstawy, to całość zastyga błyskawicznie – o poprawce nie ma mowy

Wybór należy do Was, jednak ja bardzo bardzo zachęcam do karmelu – wystarczy być ostrożnym i wtedy robienie domku to przyjemność, bo idzie błyskawicznie – jak zabawa klockami :) Wtedy możecie upiec domek jednego wieczoru, a następnego udekorować wszystkie elementy i sklepić całość w mig – satysfakcja ogromna!

Wykańczanie domku

Gdy nasz domek z piernika już stoi, to pora go wykończyć. Grubszymi smugami lukru zakryjcie łączenia ścian oraz styk obu połaci dachu na samej górze. Choć po klejeniu domku, szczególnie karmelem, może się wydawać, że wszystko jest krzywo i nieładnie, to gdy wykończycie łączenia prostymi liniami lukru, to okaże się nagle, że jest pięknie! Spójrzcie na mój domek – a zaręczam, że prosty nie był ;) Na koniec warto pociągnąć lukrem łączenie domku z podstawą, udając leżący pod ściankami śnieg oraz dodać z lukru zwisające sople. Lukier jest dość gęsty, więc łatwo można ukształtować sopelki.

Wokół domku możecie też postawić dodatkowe elementy. Ja zrobiłam prosty płotek – skleiłam konstrukcję ze sztachet przed pieczeniem i osobno upiekłam małą podstawę, na której postawiłam płotek z pomocą karmelu. Podobnie powstały proste małe choinki – to pierniczki w kształcie choinek oraz małe kółka z piernika jako podstawy. Natomiast te bardziej przestrzenne duże choinki, możecie wykonać z pomocą mojego wpisu “choinki z piernika – jadalna dekoracja świąteczna”. Wiszące gwiazdki to po prostu pierniczki, którym wycięłam dziurki na sznurki przed pieczeniem. Ostatnim elementem w mojej małej krainie jest mała buda – jej elementy wycięłam na szybko nożykiem już “na oko”.

Ostatecznym krokiem jest oprószenie domku i innych elementów cukrem pudrem, niczym śniegiem.

Cały domek jest oczywiście jadalny! Jeśli będziecie go trzymać np., w wielkim szklanym słoju, czy zapakowany w celofan, to się nie zakurzy i nic nie stoi na przeszkodzie, by go zjeść :) Jednak taki domek może być twardy, bo zdąży mocno wyschnąć bez go trzymania w szczelnej puszcze jak zwykle przechowujemy pierniki. Pozostawiam Wam do wyboru, czy będzie tylko dekoracją, czy nie :)

 

Mam nadzieję, że Was zachęciłam i będziecie się świetnie bawić przy robieniu swojego własnego piernikowego domku na Święta!

Jak zrobić domek z piernika? - instrukcja wraz ze wzorem do pobrania – przepis

Potrzebne rzeczy

Wykonanie

  • na początek gorąco polecam przeczytać powyższy początek tego wpisu - zawarłam tam wszystkie dobre rady i wyjaśnienia odnośnie robienia domku. Tutaj jest jedynie instrukcja wykonania domku krok po kroku, a wszystkie "dlaczego" i "po co" są opisane wyżej
  • przygotować ciasto na piernik według przepisu i zostawić je do leżakowania na 3 dni, następnie po 3 dniach dokończyć je, zagnieść i można wycinać. Możecie wykorzystać też swoje ulubione przepisy na pierniki, w tym te szybkie, niewymagające leżakowania
  • wydrukować wzór domku z piernika - możecie go pobrać tutaj. To wzór na 3 kartkach A4, do wydrukowania bez skalowania, tj 1:1 na zwykłej drukarce. Następnie dokładnie wyciąć nożyczkami wszystkie szablony. Wyciąć też okna i drzwi. Ozdobne serduszka na dwóch ścianach nie musicie wycinać ręcznie - jeśli macie tak malutką foremkę piernikową (może to być serduszko, ale też gwiazdka czy kwiatek), to wystarczy nią wyciąć kształt już w cieście, w odpowiednim miejscu
  • blachy wyłożyć papierem do pieczenia, który docinamy na wymiar blach. Najlepiej mieć dwie blachy w zanadrzu, by na przemian je zmieniać
  • na odmierzonym papierze rozwałkować ciasto na odpowiednią grubość. Bardzo delikatnie posypać je mąką, podobnie jak szablony. Przyłożyć szablony do ciasta, ale nie dociskać, by się nie skleiły i za pomocą noża wyciąć wszystkie kształty. Te szablony, na których zaznaczyłam x2, należy wyciąć dwa razy
  • upiec wszystkie elementy dodając 3 do 5 minut do czasu pieczenia z przepisu, ponieważ te elementy są masywniejsze niż małe pierniki
  • zostawić elementy do wystudzenia, najlepiej na całą noc
  • tego wieczora warto też zacząć robienie lukru królewskiego z tego przepisu. Można tylko oddzielić białka od żółtek, żeby odstały noc w lodówce, a jeśli mamy już odstane białka, to można już przygotować lukier, by czekał gotowy, ponieważ samo przygotowanie lukru również wymaga nieco czasu, natomiast sam lukier może czekać gotowy na wykorzystanie nawet kilka dni
  • następnego dnia przystąpić do dekorowania - "narysować" lukrem dachówki, oraz ozdobić ścianki, szczególnie wokół okien i drzwi, dowolnymi wzorami
  • udekorowane elementy zostawić do całkowitego wyschnięcia lukru - powinna starczyć godzina, ale można też zostawić sobie sklejanie domku na następny dzień
  • przygotować karmel - polecam z 200 g cukru. Niestety nie wykorzystamy całego, ale taka ilość jest potrzebna, by wygodnie było go przygotowywać , a później maczać w nim elementy do sklejenia
  • karmel należy przygotować w garnku z grubym dnem, który jest też tak szeroki, żeby swobodnie móc włoży do niego każdy element domku, aby zanurzyć daną krawędź w karmelu
  • zanim zaczniemy robić karmel należy mieć pod ręką wszystkie elementy i przymierzyć sobie ściany do podstawy, a najlepiej za pomocą nożyka zaznaczyć delikatnie dokładnie miejsce ich ustawienia na podstawie, bowiem z karmelem trzeba będzie pracować błyskawicznie
  • do garnka wsypać około 200 g cukru, postawić na średnim ogniu i cierpliwe czekać aż zmieni się w karmel - ma on być płynny, bąblować i być złoty. Trzeba uważać, by nie przedobrzyć i nie spalić karmelu, bo będzie brzydko pachniał i uniemożliwi też później ewentualne zjedzenie domku. W tym celu, gdy karmel zaczyna być złoty, należy zmniejszyć ogień na mały i na takim go trzymać - dzięki temu pozostanie on płynny, przez tę chwilę gdy będziemy działać z klejeniem
  • teraz bardzo ostrożnie zanurzyć sam dolny brzeg jednej ze ścian w karmelu - wystarczy naprawdę minimum karmelu - i przyłożyć go w odpowiednim miejscu do podstawy utrzymując pion
  • następnie kleimy drugą ściankę - polecam za pomocą łyżki, bardzo szybko przesmarować odrobiną karmelu brzeg już stojącej na podstawie ścianki w miejscu w którym ma się zetknąć z nową ścianą, a jednocześnie zanurzyć dół nowej drugiej ścianki, analogicznie jak pierwszej i przyłożyć ją do podstawy i jednocześnie do styku z pierwszą ścianą. Teraz można jeszcze dodatkowo od środka domku, polać karmelem miejsce styku ścian, by je utrwalić
  • tak samo postawić trzecią i czwartą ściankę. Warto się starać tak zanurzać elementy, że na zewnątrz konstrukcji wystawało jak najmniej karmelu, bo później barwi on delikatnie lukier. Natomiast, póki nie mamy dachu, to warto od środka wlać trochę karmelu w miejscach łączeń, co dodatkowo utrwali nasz domek
  • teraz pora na dach. Działając bardzo szybko, należy nałożyć łyżką nieco karmelu na miejsca ścian, na które przyjdzie jedna płaszczyzna dachu i szybko ją przyłożyć. Tak samo postąpić z drugą płaszczyzną, tylko tu dodatkowo posmarować miejsce stylu z pierwszą płaszczyzną dachu
  • teraz domek jest sklejony i praktycznie po paru chwilach całkowicie zespolony, a karmel suchy. Można dokończyć jego dekorowanie lukrem - pokryć grubymi liniami wszystkie łączenia oraz dodać dekoracyjne sopelki
  • można też wykonać dodatkowe elementy piernikowej krainy, takie jak choinki, płotek, czy mniejsze domki - w jaki sposób piszę we wpisie wyżej
  • na koniec można piernikowy domek oprószyć cukrem pudrem
  • można go postawić jako dekorację luzem lub jeśli dysponujemy tak dużym szklanym słojem, to zamknąć w nim domek lub też opakować go w przezroczysty celofan z kokardą, bo również dobrze zabezpieczy go przed kurzem

Zainspirował Cię ten wpis? Daj mi znać!

Wrzuć zdjęcie i oznacz @fotokulinarnie na Instagramie.

Mam na imię Kasia i jestem autorką tego bloga, twórczynią przepisów i fotografką kulinarną. Zostańmy w kontakcie przez social media i mojego newslettera!

Dołącz do społeczności tysięcy fanów!

Bądź zawsze na bieżąco z pysznymi przepisami i smakowitą fotografią!

Instagram
Pinterest
Udostępnij ten wpis
Inspiracje