Pierniki świąteczne - przepis
7 do 8 blach pierników tj. ok. 160 sztuk
Składniki
ciasto do leżakowania
- 375 g masła
- 750 g miodu
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 625 g mąki pszennej
- 25 g kakao naturalne
- 80 g przyprawy do piernika
- 15 g cynamonu
- 5 g gałki muszkatołowej (1 gałka)
- 1 łyżka goździków (ilość po utarciu)
- 250 ml gorącej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody
do dodania po leżakowaniu
- 625 g mąki pszennej
dodatkowo
- ok. 100 g mąki
lukier
- 400 g cukru pudru
- ok. 3 łyżki gorącej wody
- sok z 1 cytryny
dekoracja
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady ciemnej
- ok. 300 g orzechów włoskich, obranych
Wykonanie
3 dni przed pieczeniem
- jeśli mamy całą gałkę muszkatołową to zetrzeć ją. Jeśli mamy całe goździki, to utrzeć je w moździerzu, do uzyskania potrzebnej nam ilości
- miód i masło umieścić z garnku, rozpuścić, a następne wymieszać
- wymieszać i przesiać przez sito suche składniki: 625 g mąki, kakao, wszystkie przyprawy
- w gorącej wodzie rozpuścić sodę i proszek do pieczenia, wymieszać
- jajka ubić z cukrem na puszystą masę
- wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze, dokładnie wymieszać
- ciasto, w kamionkowym lub emaliowanym garnku, przykryć pokrywką lub talerzem i odstawić w chłodne miejsce na 3 doby
w dzień pieczenia
- do ciasta dodać drugie 625 g mąki i wyrobić. Ciasto nie powinno się kleić i powinno się z niego łatwo wycinać kształty. Zapewne będzie konieczność dodania jeszcze trochę mąki. Jeśli tak, to można dodać ok. 100 g mąki ekstra. Starać się nie dodawać większej, niż podana, ilość mąki, bo przez to pierniki będą twardsze
- brać części ciasta i wałkować na grubość ok. 0,5 do 0,75 cm, a następnie wycinać pierniki. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- piec w 180ºC przez 15 do 18 minut i potem studzić na kratce. Postępować tak aż do wyczerpania całego ciasta
- zaczekać aż wszystkie pierniki wystygną
dekoracja
- z 1 cytryny wycisnąć sok i przecedzić przez sitko
- do cukru pudru dodać gorącą wodę i ucierać, dodając sok z cytryny. Lukier będzie dość gęsty, ale nie na tyle by nim tworzyć wzorki na piernikach. To bardziej lukier do grubszej glazury
- pierniki smarować lukrem. Najwygodniej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka. Lukrować pierniki partiami i na świeży lukier kłaść połówki orzechów włoskich
- czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać je ze sobą
- za pomocą tutki do dekoracji (można taką wykonać ze zwiniętego papieru do pieczenia, spiętego zszywką) dekorować pierniki strużką czekolady
- gdy skończymy zostawić pierniki by lukier i czekolada stężały. Następnie umieścić pierniki z szczelnych puszkach









