Misternie udekorowane pierniki świątecznie – czy może być coś piękniejszego? Takie pierniki to najlepsza ozdoba świąteczna, a także idealny, słodki i wykonany od serca prezent. Ale do ich wykonania potrzebujemy idealnego lukru – lukru królewskiego.
Lukier królewski powstaje z białek jaj kurzych oraz cukru pudru i ewentualnie niewielkiego dodatku np. soku z cytryny, czy wody do rozcieńczania zależnie od potrzebnej do rodzaju dekorowania konsystencji, bowiem lukier królewski może być sztywny i idealnie trzymać swój kształt, konturowy do dekorowania jak i bardziej płynny, np. do wypełniania większych powierzchni.
Nie podam Wam zamienników białka – niestety nie orientuję się w temacie specjalistycznych zamienników dla osób na dietach. Natomiast co do bezpieczeństwa surowych jajek, to radzę to co zwykle, bo u mnie na blogu i w kuchni jajka, w tym surowe, królują. Jajka należy po prostu dokładnie wymyć mydłem antybakteryjnym i krótką chwilę sparzyć – moim zdaniem to w zupełności wystarcza. Można też podobno zastąpić świeże białka suszonymi, co jest super bezpieczną opcją, ale nie testowałam tego rozwiązania.
Zasady przygotowywania lukru królewskiego:
- białka najlepiej, by były odstane przez kilka godzin lub całą noc
- cukier puder obowiązkowo przesiewamy przez sitko
- lukru nie wolno ubijać! Należy go jedynie ucierać, by niepotrzebnie nie wprowadzać powietrza. Można to robić mikserem, ale na najniższych obrotach i tylko końcówką ucierającą
- konsystencję lukru regulujemy odrobiną soku z cytryny lub wody
- gotowy lukier należy odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc, by się odpowietrzył
- gotowy lukier należy szczelnie przykrywać folią – wtedy nie wysycha i można go przechowywać przez kilka dni i spokojnie używać do zdobienia
Trzymając się tych zasad, nie może się nie udać! Te zasady sprawią, że wasz lukier króleweski będzie idealny.
Czym dekorować? – jaki sprzęt sprawdzi się do dekorowania
Przy okazji tematu lukru królewskiego chciałam Wam też polecić, czym najlepiej dekorować pierniki i ciastka za pomocą lukru królewskiego. I to nie jest reklama ;) Po prostu do dekorowania zarówno lukrem jak i kremami używałam już wielu rozwiązań, od papierów zwijanych w rulon, woreczków z odcinanym rogiem i plastikowych i materiałowych, różnych niemarkowych tylek, dekoratorów i wyciskaczy, a od niedawna właśnie tylek Wiltona z adapterami i woreczkami plastikowymi, jednorazowymi (tu tańszy zamiennik – Tescoma).
I powiem, że jestem zachwycona! Dekorowania idzie banalnie łatwo, tylki i adaptery sprawdzają się idealnie, a plastikowe woreczki nie przeciekają i świetnie się z nimi pracuje. Trzymając lukier 2 dni w lodówce, już podczas dekorowania, trzymałam go po prostu w związanym worku z tylką – drugiego i trzeciego dnia, po odetkaniu końcówki tylki, mogłam spokojnie dalej pracować.
Aby uzyskać takie dekoracje jak na zdjęciach należy użyć tylki Wiltona nr 2 do dekorowania. Najlepiej od razu kupić też tylki nr 1 i 3. Natomiast uprzedzam, że tylka nr 3 jest już szersza więc nie do wszystkich wzorów. Natomiast 1 jest dobra jak nabierze się naprawdę wprawy, by tworzyć koronkowe prace. Nr 1 jest też tak drobna, że może się czasem zatkać. Ja wszystkie moje dekoracje wykonałam tylko tylką nr 2 i ją polecam jako najbardziej uniwersalną.
Do wszystkich trzech tylek jest też rewelacyjny plastikowy adapter Wilton, który daje wygodę i umożliwia też dowolne zmienianie tylek podczas dekorowania. Natomiast woreczki jednorazowe możecie już kupić dowolnej firmy – ja polubiłam Tescoma, bo są grube, trwałe i w niezłej cenie.
Co dekorować – przepisy na pierniki do dekorowania:
Poniżej daję moje sprawdzone przepisy na pierniki idealne do dekorowania lukrem królewskim. Jednak możecie użyć też swojego ulubionego przepisu na pierniki – tu nie ma ograniczeń :)
Te udekorowane, widoczne na zdjęciach, to pierniki świąteczne z tego przepisu.
Idealne do dekorowania będą też pierniki czekoladowe z tego przepisu. Robi się je błyskawicznie i nie wymagają żadnego dojrzewania czy czasu na mięknięcie. To pierniczki na ostatnim moment. Są pyszne w pomarańczowym lukrze, który podaję w przepisie, ale będą też piękne udekorowane lukrem królewskim. Dzięki temu, że są czekoladowe i ciemne, to lukier będzie na nich wspaniale wyglądać.
Możecie się też pokusić o przygotowanie domku z piernika – tutaj mam dla Was bardzo dokładną instrukcję pełną porad oraz gotowy wzór domku do pobrania i wycinania. Taki domek również zdobimy lukrem królewskim.