Misternie udekorowane pierniki świątecznie – czy może być coś piękniejszego? Takie pierniki to najlepsza ozdoba świąteczna, a także idealny, słodki i wykonany od serca prezent. Ale do ich wykonania potrzebujemy idealnego lukru – lukru królewskiego.
Lukier królewski powstaje z białek jaj kurzych oraz cukru pudru i ewentualnie niewielkiego dodatku np. soku z cytryny, czy wody do rozcieńczania zależnie od potrzebnej do rodzaju dekorowania konsystencji, bowiem lukier królewski może być sztywny i idealnie trzymać swój kształt, konturowy do dekorowania jak i bardziej płynny, np. do wypełniania większych powierzchni.
Nie podam Wam zamienników białka – niestety nie orientuję się w temacie specjalistycznych zamienników dla osób na dietach. Natomiast co do bezpieczeństwa surowych jajek, to radzę to co zwykle, bo u mnie na blogu i w kuchni jajka, w tym surowe, królują. Jajka należy po prostu dokładnie wymyć mydłem antybakteryjnym i krótką chwilę sparzyć – moim zdaniem to w zupełności wystarcza. Można też podobno zastąpić świeże białka suszonymi, co jest super bezpieczną opcją, ale nie testowałam tego rozwiązania.
- białka najlepiej, by były odstane przez kilka godzin lub całą noc
- cukier puder obowiązkowo przesiewamy przez sitko
- lukru nie wolno ubijać! Należy go jedynie ucierać, by niepotrzebnie nie wprowadzać powietrza. Można to robić mikserem, ale na najniższych obrotach i tylko końcówką ucierającą
- konsystencję lukru regulujemy odrobiną soku z cytryny lub wody
- gotowy lukier należy odstawić na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc, by się odpowietrzył
- gotowy lukier należy szczelnie przykrywać folią – wtedy nie wysycha i można go przechowywać przez kilka dni i spokojnie używać do zdobienia
Trzymając się tych zasad, nie może się nie udać! Te zasady sprawią, że wasz lukier króleweski będzie idealny.
Przy okazji tematu lukru królewskiego chciałam Wam też polecić, czym najlepiej dekorować pierniki i ciastka za pomocą lukru królewskiego. I to nie jest reklama ;) Po prostu do dekorowania zarówno lukrem jak i kremami używałam już wielu rozwiązań, od papierów zwijanych w rulon, woreczków z odcinanym rogiem i plastikowych i materiałowych, różnych niemarkowych tylek, dekoratorów i wyciskaczy, a od niedawna właśnie tylek Wiltona z adapterami i woreczkami plastikowymi, jednorazowymi (tu tańszy zamiennik – Tescoma).
I powiem, że jestem zachwycona! Dekorowania idzie banalnie łatwo, tylki i adaptery sprawdzają się idealnie, a plastikowe woreczki nie przeciekają i świetnie się z nimi pracuje. Trzymając lukier 2 dni w lodówce, już podczas dekorowania, trzymałam go po prostu w związanym worku z tylką – drugiego i trzeciego dnia, po odetkaniu końcówki tylki, mogłam spokojnie dalej pracować.
Aby uzyskać takie dekoracje jak na zdjęciach należy użyć tylki Wiltona nr 2 do dekorowania. Najlepiej od razu kupić też tylki nr 1 i 3. Natomiast uprzedzam, że tylka nr 3 jest już szersza więc nie do wszystkich wzorów. Natomiast 1 jest dobra jak nabierze się naprawdę wprawy, by tworzyć koronkowe prace. Nr 1 jest też tak drobna, że może się czasem zatkać. Ja wszystkie moje dekoracje wykonałam tylko tylką nr 2 i ją polecam jako najbardziej uniwersalną.
Do wszystkich trzech tylek jest też rewelacyjny plastikowy adapter Wilton, który daje wygodę i umożliwia też dowolne zmienianie tylek podczas dekorowania. Natomiast woreczki jednorazowe możecie już kupić dowolnej firmy – ja polubiłam Tescoma, bo są grube, trwałe i w niezłej cenie.
Poniżej daję moje sprawdzone przepisy na pierniki idealne do dekorowania lukrem królewskim. Jednak możecie użyć też swojego ulubionego przepisu na pierniki – tu nie ma ograniczeń :)
Te udekorowane, widoczne na zdjęciach, to pierniki świąteczne z tego przepisu.
Idealne do dekorowania będą też pierniki czekoladowe z tego przepisu. Robi się je błyskawicznie i nie wymagają żadnego dojrzewania czy czasu na mięknięcie. To pierniczki na ostatnim moment. Są pyszne w pomarańczowym lukrze, który podaję w przepisie, ale będą też piękne udekorowane lukrem królewskim. Dzięki temu, że są czekoladowe i ciemne, to lukier będzie na nich wspaniale wyglądać.
Możecie się też pokusić o przygotowanie domku z piernika – tutaj mam dla Was bardzo dokładną instrukcję pełną porad oraz gotowy wzór domku do pobrania i wycinania. Taki domek również zdobimy lukrem królewskim.