Bitki wołowe w sosie winno-warzywnym - przepis
porcja dla 5 do 6 osób
Składniki
- 1 kg wołowiny, zrazowej dolnej lub górnej lub udźca
- masło klarowane
- pieprz
- 15 g boczku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 duża łodyga selera naciowego
- 150 ml czerwonego wina, wytrawnego
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki rozmarynu
- 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ok. 1 łyżeczki soli
- ok. 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
- mięso pokroić na niezbyt grube plastry (1 do 1,5 cm) i rozbić z obu stron tłuczkiem. Koniecznie kroić w poprzek włókien! Warto podczas rozbijania przykryć mięso folią spożywczą, by nie pryskało
- mięso opruszyć pieprzem z obu stron
- na dużej patelni partiami obsmażać kawałki mięsa – na każdą partię zużyć ok. 1 płaskiej łyżeczki masła klarowanego
- w międzyczasie posiekać drobno cebulę, przecisnąć czosnek przez praskę, pokroić w drobną kostkę boczek. Obrać marchewkę, a następnie posiekać ją wraz z selerem na drobną kostkę
- obsmażone kawałki układać w dużym garnku lub rondlu, najlepiej z grubszym dnem
- na tej samej patelni na której obsmażaliśmy mięso, dołożyć znów łyżeczkę masła, dać boczek i cebulę z czosnkiem, podsmażyć je do zeszklenia cebuli, po chwili dodać marchewkę i seler i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie warzywa z boczkiem dodać na wierzch mięsa ułożonego w garnku
- patelnie z resztkami obsmażonego mięsa i warzyw zalać winem. Zagotować, tak by cała esencja z obsmażania przeszła do wina. Wino wlać do mięsa w garnku
- do mięsa dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz dopełnić garnek wodą tylko do zakrycia całego mięsa
- dusić na wolnym ogniu przez 1,5 do 3 godzin – do momentu, aż mięso zrobi się miękkie. Czas jest zależy od rodzaju mięsa i jego jakości. W połowie duszenia dodać sól
- na koniec wziąć z garnka trochę sosu do kubka, dolać 3 łyżki zimnej wody i rozrobić w płynie mąkę pszenną, tak żeby nie było grudek. Następnie wlać mieszankę do duszącego się w sosie mięsa i przemieszać. Całość podusić jeszcze do 5 minut, by mąka zagęściła sos. Proponuję zacząć od 1 łyżki mąki, a ewentualnie później dodać jeszcze 1/2 łyżki lub więcej, aż konsystencja sosu będzie nam odpowiadać
- mięso podawać polane obficie sosem. Do bitek w sosie winno-warzywnym najlepiej pasują ziemniaki (z wody, gniecione, lub pieczone) lub ewentualnie kasza (jęczmienna, gryczana, jaglana). Jako dodatek pasują gotowane lub pieczone warzywa lub dowolne świeże, lekkie surówki i sałatki

