Bitki wołowe w sosie winno-warzywnym

Bitki wołowe w sosie winno-warzywnym

Wołowina w sosie winno-warzywnym to klasyka kuchni francuskiej. Tak duszona np. po prowansalsku czy burgundzku, jest miękka i bardzo aromatyczna, a towarzyszący jej sos wyśmienity. Zainspirowana francuskimi przepisami, po tradycyjnych, najprostszych bitkach wołowych w sosie własnym, proponuję bitki w sosie winno-warzywnym, które łączą cechy wołowiny po burgundzku i włoskiego mięsnego ragù.

Odpowiedni czas duszenia potrawy sprawia, że niemal każda wołowina będzie mięciutka i rozpływająca się w ustach. Ze względu na czasochłonne duszenie, warto przygotować od razu większą ilość – np. z 2 kg wołowiny, a następnie część porcji zamrozić.

Do bitek w sosie winno-warzywnym zdecydowanie najlepiej pasują ziemniaki – z wody,  gniecione, purée lub pieczone. Ewentualnie może być też kasza (jęczmienna, gryczana, jaglana). Jako dodatek najlepiej pasują gotowane lub pieczone warzywa (np. pieczone białe korzenie) lub dowolne świeże, lekkie surówki i sałatki.

Bitki wołowe w sosie winno-warzywnym

porcja dla 5 do 6 osób

Składniki

  • 1 kg wołowiny, zrazowej dolnej lub górnej lub udźca
  • masło klarowane
  • pieprz
  • 15 g boczku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża łodyga selera naciowego
  • 150 ml czerwonego wina, wytrawnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • ok. 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej

Wykonanie

  • mięso pokroić na niezbyt grube plastry (1 do 1,5 cm) i rozbić z obu stron tłuczkiem. Koniecznie kroić w poprzek włókien! Warto podczas rozbijania przykryć mięso folią spożywczą, by nie pryskało
  • mięso opruszyć pieprzem z obu stron
  • na dużej patelni partiami obsmażać kawałki mięsa – na każdą partię zużyć ok. 1 płaskiej łyżeczki masła klarowanego
  • w międzyczasie posiekać drobno cebulę, przecisnąć czosnek przez praskę, pokroić w drobną kostkę boczek. Obrać marchewkę, a następnie posiekać ją wraz z selerem na drobną kostkę
  • obsmażone kawałki układać w dużym garnku lub rondlu, najlepiej z grubszym dnem
  • na tej samej patelni na której obsmażaliśmy mięso, dołożyć znów łyżeczkę masła, dać boczek i cebulę z czosnkiem, podsmażyć je do zeszklenia cebuli, po chwili dodać marchewkę i seler i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie warzywa z boczkiem dodać na wierzch mięsa ułożonego w garnku
  • patelnie z resztkami obsmażonego mięsa i warzyw zalać winem. Zagotować, tak by cała esencja z obsmażania przeszła do wina. Wino wlać do mięsa w garnku
  • do mięsa dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz dopełnić garnek wodą tylko do zakrycia całego mięsa
  • dusić na wolnym ogniu przez 1,5 do 3 godzin – do momentu, aż mięso zrobi się miękkie. Czas jest zależy od rodzaju mięsa i jego jakości. W połowie duszenia dodać sól
  • na koniec wziąć z garnka trochę sosu do kubka, dolać 3 łyżki zimnej wody i rozrobić w płynie mąkę pszenną, tak żeby nie było grudek. Następnie wlać mieszankę do duszącego się w sosie mięsa i przemieszać. Całość podusić jeszcze do 5 minut, by mąka zagęściła sos. Proponuję zacząć od 1 łyżki mąki, a ewentualnie później dodać jeszcze 1/2 łyżki lub więcej, aż konsystencja sosu będzie nam odpowiadać
  • mięso podawać polane obficie sosem. Do bitek w sosie winno-warzywnym najlepiej pasują ziemniaki (z wody,  gniecione, lub pieczone) lub ewentualnie kasza (jęczmienna, gryczana, jaglana). Jako dodatek pasują gotowane lub pieczone warzywa lub dowolne świeże, lekkie surówki i sałatki
Bitki wołowe w sosie winno-warzywnym
Bitki wołowe w sosie winno-warzywnym

Przepis własny.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)