Pieczone ziemniaki - przepis
porcje dla 4 do 6 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaków (jeśli nie są młode i trzeba je obrać, to powinien być 1 kg po obraniu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczka czerwonej papryki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- szczypta ostrej papryki
- szczypta pieprzu
Wykonanie
- w kubku wymieszać oliwę z przyprawami i odstawić na 10 min. Jeśli mamy świeży rozmaryn, to najpierw drobno go posiekać
- młode ziemniaki wystarczy dokładnie umyć, wyszorować. Jeśli mamy starsze ziemniaki, to należy je obrać
- ziemniaki przeciąć na pół, a te duże na ćwiartki. Kawałki powinny być zbliżonej wielkości, żeby równo się upiekły
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- ziemniaki smarować z każdej strony oliwą z przyprawami za pomocą pędzelka. Wystarczy niewielka ilość oliwy na każdego ziemniaka – nie chcemy by były tłuste. Podczas smarowania mieszać oliwę z przyprawami, tak by każdy ziemniak był odpowiednio doprawiony
- układać na blasze zaokrągloną częścią (w przypadku nieobranych – skórką), tak by stykały się z blachą jak najmniejszą powierzchnią
- ziemniaki piec w 200ºC przez 35 do 45 min. Na 15 min przed końcem włączyć termoobieg, by skórka była bardziej chrupiąca i rumiana
- podawać od razu – z czasem ziemniaki miękną i nie są już tak chrupiące
