Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Mój sposób na pieczone ziemniaki. Z oliwą, rozmarynem, trochę na ostro.

Sposób szybki i łatwy, szczególnie jeśli mamy młode ziemniaki, których nie trzeba obierać. Jeśli chcemy je podać gościom, to możemy je przygotować wcześniej, do etapu posmarowania oliwą i ułożenia na blasze, a w odpowiednim momencie tylko upiec.

Tak przyrządzone ziemniaki będą świetnym dodatkiem do obiadu, a szczególnie do mięs z grilla. Świetnie smakują z sosem tzatziki.

Pieczone ziemniaki

porcje dla 4 do 6 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (jeśli nie są młode i trzeba je obrać, to powinien być 1 kg po obraniu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczka czerwonej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta pieprzu

Wykonanie

  • w kubku wymieszać oliwę z przyprawami i odstawić na 10 min. Jeśli mamy świeży rozmaryn, to najpierw drobno go posiekać
  • młode ziemniaki wystarczy dokładnie umyć, wyszorować. Jeśli mamy starsze ziemniaki, to należy je obrać
  • ziemniaki przeciąć na pół, a te duże na ćwiartki. Kawałki powinny być zbliżonej wielkości, żeby równo się upiekły
  • blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • ziemniaki smarować z każdej strony oliwą z przyprawami za pomocą pędzelka. Wystarczy niewielka ilość oliwy na każdego ziemniaka – nie chcemy by były tłuste. Podczas smarowania mieszać oliwę z przyprawami, tak by każdy ziemniak był odpowiednio doprawiony
  • układać na blasze zaokrągloną częścią (w przypadku nieobranych – skórką), tak by stykały się z blachą jak najmniejszą powierzchnią
  • ziemniaki piec w 200ºC przez 35 do 45 min. Na 15 min przed końcem włączyć termoobieg, by skórka była bardziej chrupiąca i rumiana
  • podawać od razu – z czasem ziemniaki miękną i nie są już tak chrupiące
Pieczone ziemniaki

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)