Bitki wołowe w sosie własnym - przepis
porcja dla 5 do 6 osób
Składniki
- 1 kg wołowiny, zrazowej dolnej lub górnej lub udźca
- masło klarowane
- pieprz
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskie
- 3 kawałki suszonych grzybów leśnych
- ok. 1 łyżeczki soli
- ok. 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
- mięso pokroić na niezbyt grube plastry (1 do 1,5 cm) i rozbić z obu stron tłuczkiem. Koniecznie kroić w poprzek włókien! Warto podczas rozbijania przykryć mięso folią spożywczą, by nie pryskało
- mięso opruszyć pieprzem z obu stron
- na dużej patelni partiami obsmażać kawałki mięsa – na każdą partię zużyć ok. 1 płaskiej łyżeczki masła klarowanego
- w międzyczasie posiekać drobno cebulę oraz przecisnąć czosnek przez praskę. Posiekać też suszone grzyby
- obsmażone kawałki układać w dużym garnku lub rondlu, najlepiej z grubszym dnem
- na tej samej patelni na której obsmażaliśmy mięso, dołożyć znów łyżeczkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem. Podsmażone dodać na wierzch mięsa ułożonego w garnku
- patelnię z resztkami obsmażonego miesa, cebuli i czosnku zalać niecałą szklanką wody i dodać do niej suszone grzyby. Zagotować, tak by cała esencja z obsmażania przeszła do wody. Wodę wraz z grzybami wlać do mięsa w garnku
- do mięsa dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz dopełnić garnek wodą tylko do zakrycia całego mięsa
- dusić na wolnym ogniu przez 1,5 do 3 godzin – do momentu, aż mięso zrobi się miękkie. Czas jest zależy od rodzaju mięsa i jego jakości. Ja miałam ładny kawałek zrazowej dolnej i wystarczyło nieco ponad 1,5 godziny, by mięso było bardzo miękkie. W połowie gotowania dodać sól
- na koniec wziąć z garnka trochę sosu do kubka, dolać 3 łyżki zimnej wody i rozrobić w płynie mąkę pszenną, tak żeby nie było grudek. Proponuję zacząć od 1 łyżki mąki, a ewentualnie później dodać jeszcze 1/2 łyżki lub więcej, aż konsystencja sosu będzie nam odpowiadać. Następnie wlać mieszankę do duszącego się w sosie mięsa i przemieszać. Całość podusić jeszcze do 5 minut, by mąka zagęściła sos
- mięso podawać polane obficie sosem. Do bitek najlepiej pasuje kasza (jęczmienna, gryczana, jaglana) lub ziemniaki (z wody lub gniecione) oraz kiszone ogórki lub dowolne świeże surówki
