Pieczone białe korzenie

Pieczone białe korzenie

Białe warzywa korzeniowe w wersji pieczonej. Oto przepis jak uzyskać najlepszy, głęboki smak korzeni selera i pietruszki.

Jeśli zastanawialiście się jak smacznie i ciekawie podać te proste i tanie warzywa, zachęcam do wypróbowania pieczenia. Pieczenie wydobywa z nich smak, wzmacnia aromat i nadaje nieco słodyczy. A tymianek świetnie się do nich pasuje.

Danie bardzo proste – praktycznie robi się samo :)

Jeśli robimy małą ilość, to możemy wykorzystać puste miejsce na blasze do upieczenia dyni hokkaido (podobny czas pieczenia) i ziemniaków (trzeba je włożyć nieco wcześniej, a później dołożyć korzenie).

Pieczone białe korzenie

porcje dla 2 osób

Składniki

  • 1/2 średniego korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub 1 łyżeczka świeżego tymianku

Wykonanie

  • seler i pietruszkę obrać
  • pietruszkę pokroić w słupki, seler można również w słupki lub w nieregularną duża kostkę. Najważniejsze to kroić tak, by wszystkie kawałki warzyw były mniej więcej tej samej wielkości i dzięki temu równomiernie się upiekły
  • do oliwy dodać sól i wymieszać
  • za pomocą pędzelka rozprowadzić oliwę z solą po warzywach. Można je też skropić i wtedy wymieszać
  • na blasze rozłożyć papier do pieczenia
  • następnie rozłożyć warzywa i posypać je tymiankiem
  • piec w 200°C przez około 25 do 30 min., w tym minimum połowę czasu z termoobiegiem, by korzenie się trochę przyrumieniły. Czas pieczenia może być różny zależnie od piekarnika, tym czy dysponujemy termoobiegiem a także jak duże kawałki pieczemy – generalnie warzywa będą gotowe, gdy będą lekko miękkie, ale wciąż jędrne oraz trochę się przyrumianią

Przepis własny

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)