Wyśmienita kanapka à la burger z szarpaną wieprzowiną, sosem barbecue i surówką coleslaw. Slow food w najlepszym wydaniu! Na co dzień, na wycieczki i na imprezy.
Przygotowanie tych kanapek wymaga nieco czasu, bowiem zakłada wolne pieczenie szarpanej wieprzowiny – pulled pork, upieczenie domowych bułeczek hamburgerowych, zrobienie surówki coleslaw oraz domowego sosu barbecue. O ile surówka i sos są bardzo szybkie w przygotowaniu, bo bułeczki i mięso wymagają już większego zachodu. Ale naprawdę warto!
Tym bardziej, że mięso pieczemy w ilości hurtowej, a tak na prawdę pracy nie ma z nim wiele – jedynie marynowanie i samo wolne pieczenie długo trwa. Porcją podaną w przepisie wykarmicie 9 osób. A reszta łopatki jest rewelacyjna na ciepło, jako obiad. Łopatka oraz bułeczki dobrze się mrożą – możecie zatem przygotować większą ilość bułeczek, część zamrozić, zamrozić także część mięsa i wtedy kanapki będą ekspresowe.
Możecie też użyć gotowych bułeczek czy sosu BBQ, ale to nie będzie to samo. Różnica będzie wręcz ogromna, a już takie bułeczki hamburgerowe naszpikowane dodatkami, w ogóle mijają się z celem i ideą slow food oraz dobrego jedzenia. Osobiście zawsze polecam przygotowywanie wszystkich składników własnoręcznie. Jeśli nie masz czasu, można użyć zamiast bułek hamburgerowych dobrych, zwykłych bułek (białych, a jeszcze lepiej razowych z ziarnami) z dobrej piekarni, która nie stosuje ulepszaczy, a wypieka pieczywo tradycyjnie, na zakwasie.