Bułki hamburgerowe

Idealne bułeczki hamburgerowe – mięciutkie, pachnące, lekko maślane, puszyste. Domowe Hamburger Buns, to najlepsze co możecie zrobić dla swojego hamburgera ;) Nie zawierają żadnych polepszaczy i chemii, mają wyśmienity smak, a robi się je bardzo prosto – nie ma sensu kupować gotowych. Tym bardziej, że te bułki, podobnie jak inne drożdżowe wypieki, świetnie się mrożą, tak więc możecie przygotować większą ilość na zapas.

Przepis w sam raz na nadchodzący sezon grillowy – bułeczki hamburgerowe sprawdzą się idealnie do wszelkich burgerów, tych mięsem i wegetariańskich, ale także innych kanapek – po prostu jako klasyczne, miękkie bułeczki śniadaniowe.

Jak większość wypieków drożdżowych, te bułeczki wymagają podwójnego wyrastania – dajcie im zatem ładnie wyrosnąć, a będą puszyste i doskonałe.

Bułki są dość duże – mają wielkość klasycznych bułek hamburgerowych. Jeśli chcecie zrobić mini hamburgery to podzielcie ciasto na więcej części.

Bułki hamburgerowe

9 dużych bułek

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750, ale może być luksusowa typ 550)
  • 220 ml mleka, lekko ciepłego
  • 16 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30 g masła, roztopionego i przestudzonego

Do posmarowania i posypania

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

Wykonanie

  • przygotować rozczyn: z podanej ilości mleka odlać do dużej szklanki ok. połowę (dokładna ilość nie jest ważna) dodać drożdże, cukier oraz łyżkę mąki (wziąć ją z podanej ilości). Rozczyn rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 10 do 15 min., do wyrośnięcia
  • do mąki dodać aktywny, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajko oraz sól i mieszać całość mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. W trakcie dodać roztopione, ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż do momentu gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ewentualnie może się troszkę kleić, ale po wyrośnięciu to minie
  • kulę ciasta zostawić w dużej misce, przykryć morką szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość – trwa to ok. 1 godziny do półtorej
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części, uformować z nich kulki i ułożyć je w równych, dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 do 40 minut, aż bułeczki dobrze się napuszą
  • w szklance rozmieszać żółtko z mlekiem i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch i boki każdej bułki. Następnie każdą bułkę posypać niecała łyżeczką sezamu
  • bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 15 do 20 min. – do momentu aż wierzch będzie brązowozłoty
  • bułki wystudzić. Przechowywać w szczelnym zamknięciu lub woreczku, przez 1 do maksymalnie 2 dni. Najlepiej piec je najpóźniej dzień przed spożyciem
  • kroić tylko dobrze wystudzone bułki. Przed zrobieniem kanapek, dobrze jest zgrillować przekrojone bułki od wewnątrz, na grillu lub na tosterze

Przepis własny, inspirowany przepisem Marthy Stewart.

Zobacz także



Lubisz? :)