Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

Idealne bułeczki hamburgerowe – mięciutkie, pachnące, lekko maślane, puszyste. Domowe Hamburger Buns, to najlepsze co możecie zrobić dla swojego hamburgera ;) Nie zawierają żadnych polepszaczy i chemii, mają wyśmienity smak, a robi się je bardzo prosto – nie ma sensu kupować gotowych. Tym bardziej, że te bułki, podobnie jak inne drożdżowe wypieki, świetnie się mrożą, tak więc możecie przygotować większą ilość na zapas.

Przepis w sam raz na nadchodzący sezon grillowy – bułeczki hamburgerowe sprawdzą się idealnie do wszelkich burgerów, tych mięsem i wegetariańskich, ale także innych kanapek – po prostu jako klasyczne, miękkie bułeczki śniadaniowe.

Jak większość wypieków drożdżowych, te bułeczki wymagają podwójnego wyrastania – dajcie im zatem ładnie wyrosnąć, a będą puszyste i doskonałe.

Bułki są dość duże – mają wielkość klasycznych bułek hamburgerowych. Jeśli chcecie zrobić mini hamburgery to podzielcie ciasto na więcej części.

Bułki hamburgerowe

9 dużych bułek

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750, ale może być luksusowa typ 550)
  • 220 ml mleka, lekko ciepłego
  • 16 g drożdży świeżych
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30 g masła, roztopionego i przestudzonego

Do posmarowania i posypania

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

Wykonanie

  • przygotować rozczyn: z podanej ilości mleka odlać do dużej szklanki ok. połowę (dokładna ilość nie jest ważna) dodać drożdże, cukier oraz łyżkę mąki (wziąć ją z podanej ilości). Rozczyn rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 10 do 15 min., do wyrośnięcia
  • do mąki dodać aktywny, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajko oraz sól i mieszać całość mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. W trakcie dodać roztopione, ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż do momentu gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ewentualnie może się troszkę kleić, ale po wyrośnięciu to minie
  • kulę ciasta zostawić w dużej misce, przykryć morką szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość – trwa to ok. 1 godziny do półtorej
  • wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części, uformować z nich kulki i ułożyć je w równych, dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 do 40 minut, aż bułeczki dobrze się napuszą
  • w szklance rozmieszać żółtko z mlekiem i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch i boki każdej bułki. Następnie każdą bułkę posypać niecała łyżeczką sezamu
  • bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 15 do 20 min. – do momentu aż wierzch będzie brązowozłoty
  • bułki wystudzić. Przechowywać w szczelnym zamknięciu lub woreczku, przez 1 do maksymalnie 2 dni. Najlepiej piec je najpóźniej dzień przed spożyciem
  • kroić tylko dobrze wystudzone bułki. Przed zrobieniem kanapek, dobrze jest zgrillować przekrojone bułki od wewnątrz, na grillu lub na tosterze
Bułki hamburgerowe

Przepis własny, inspirowany przepisem Marthy Stewart.

Zobacz także

Komentarze

comments powered by Disqus


Lubisz? :)