Bułki hamburgerowe - przepis
9 dużych bułek
Składniki
- 400 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 750, ale może być luksusowa typ 550)
- 220 ml mleka, lekko ciepłego
- 16 g drożdży świeżych
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 30 g masła, roztopionego i przestudzonego
Do posmarowania i posypania
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sezam
Wykonanie
- przygotować rozczyn: z podanej ilości mleka odlać do dużej szklanki ok. połowę (dokładna ilość nie jest ważna) dodać drożdże, cukier oraz łyżkę mąki (wziąć ją z podanej ilości). Rozczyn rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 10 do 15 min., do wyrośnięcia
- do mąki dodać aktywny, wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, jajko oraz sól i mieszać całość mikserem z hakami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Ciasto należy wyrabiać przez kilka minut. W trakcie dodać roztopione, ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż do momentu gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ewentualnie może się troszkę kleić, ale po wyrośnięciu to minie
- kulę ciasta zostawić w dużej misce, przykryć morką szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość – trwa to ok. 1 godziny do półtorej
- wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części, uformować z nich kulki i ułożyć je w równych, dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 do 40 minut, aż bułeczki dobrze się napuszą
- w szklance rozmieszać żółtko z mlekiem i za pomocą silikonowego pędzelka posmarować wierzch i boki każdej bułki. Następnie każdą bułkę posypać niecała łyżeczką sezamu
- bułeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 15 do 20 min. – do momentu aż wierzch będzie brązowozłoty
- bułki wystudzić. Przechowywać w szczelnym zamknięciu lub woreczku, przez 1 do maksymalnie 2 dni. Najlepiej piec je najpóźniej dzień przed spożyciem
- kroić tylko dobrze wystudzone bułki. Przed zrobieniem kanapek, dobrze jest zgrillować przekrojone bułki od wewnątrz, na grillu lub na tosterze
