Domowy sos barbecue czy po prostu sos BBQ, to podstawa sezonu grillowego. Ten jest wyrazisty, słodko-ostry, dokładnie taki jaki powinien być do wszystkich mięs z grilla! A przy tym szybki w przygotowaniu.
Nie bądźcie zdziwieni, że sos jest dość jasny – samych amerykańskich odmian sosów barbecue jest całe mnóstwo, zależnie od stanu czy regionu, z którego pochodzą. Podstawą mogą być pomidory, ich przeciery, pasty, ale czasem też ocet czy musztarda. Zależnie co przeważa sos BBQ może być jasny do ciemnego, żółtawy, przez czerwony do brązowego. Może być rzadki lub gęsty, jednolity czy też z drobinkami składników.
Ja polecam przygotowanie sosu na bazie pomidorów z puszki (kartonika). Ale zamiast możecie użyć koncentratu pomidorowego lub pasty – wtedy sos będzie nieco ciemniejszy i bardziej intensywny.
Również im dłużej go pogotujecie tym gładszy będzie po zmiksowaniu i intensywniejszy.
Zależnie od konsystencji jaką preferujecie możecie go rozcieńczyć wodą.