Sos barbecue - przepis
1 mały słoik
Składniki
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka pomidorów 400g
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 3 łyżki sosu worcestershire
- 2/3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej (ewentualnie zwykłej)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 do 2 łyżek wody
Wykonanie
- cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
- w rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i podsmażać ją aż będzie złota. Dodać czosnek i jeszcze chwilę przesmażać
- dodać pomidory i gotować sos na średnim ogniu ok. 10 minut
- dodać pozostałe składniki sosu i gotować na małym ogniu jeszcze ok. 15 do 20 minut, aż pomidory i cebula będą miękkie i rozpadające. Wtedy zblendować sos blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby można dodać 1 do 2 łyżek wody. Jeśli chcemy gęstszy sos to można go jeszcze chwilę pogotować, co go zagęści
- gotowy można przechowywać w lodówce ok. 1 tygodnia
