Pulled pork – szarpana wieprzowina - przepis
Porcje na ok. 10 osób (zależnie czy na danie obiadowe czy do kanapek)
Składniki
- 2 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 ząbki czosnku
Do posmarowania dna naczynia
- trochę masła klarowanego
Wykonanie
- czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą, dodać do nich czosnek i również wymieszać, na papkę
- łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć ją dokładnie przyprawami z czosnkiem
- mięso zawinąć w folię, ale prościej od razu umieścić je w naczyniu z przykryciem w którym będziemy je piec – najlepiej naczynie ceramiczne z pokrywką lub brytfanka z pokrywką. Dno naczynia przesmarować masłem klarowanym, ale dosłownie trochę, by w razie czego nic nie przywarło – więcej tłuszczu nie jest absolutnie koniecznie, bo łopatka jest tłusta sama w sobie. Natarte przyprawami mięso, w folii lub w naczyniu, odłożyć do lodówki ok. 10 godzin. Wystarczy też ok. 4 godzin, ale lepiej na 10 godzin lub na całą noc
- jeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy, to przełożyć mięso do naczyniu z pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C na 10 godzin. Jeśli nie boimy się zostawić piekarnika bez nadzoru, to można mięso piec przez noc – na pewno nic mu nie będzie – w taki niskiej temperaturze się nie przypali, poza tym w trakcie wytworzy się sporo sosu z wytopionego tłuszczu i płynu, więc również nie przywrze
- na ostatnie pół godziny pieczenia można zdjąć pokrywkę, by trochę przypiec wierzch, ale nie jest to koniecznie, bo mięso i tak “szarpiemy” na kawałki
- upieczone mięso wyjąć z piekarnika i trzymać pod pokrywką jeszcze ok. 30 do 40 min., by soki wewnątrz się uspokoiły, ale by nie wystygło
- jeszcze gorące mięso wyłożyć na duży talerz lub deskę i za pomocą widelca szarpać je na włókna i małe kawałki – póki mięso jest ciepłe, będzie to bardzo proste
- tak przygotowane mięso można podawać na ciepło lub na zimno, na obiad lub w kanapkach czy bułkach
- przechowywać w lodówce, pod przykryciem. Jeśli chcemy je odgrzać, to podlać je odrobiną wody lub sosem, który został z pieczenia
